Profesorica rekorderka Sveučilišta u Zagrebu: na ispitnom roku ‘srušila’ 65 studenata!

Iako bi ova vijest bila idealna za rubriku „Vjerovali ili ne“, ona je tužna istina Sveučilišta u Zagrebu, koja najbolje govori o tome kako izgleda bolonjski proces u praksi

Na Fakultetu kemijskoga inženjerstva i tehnologije na kolegiju Opća i anorganska kemija na posljednjem ispitnom roku palo je na ispitu svih 65 studenata, a prošlo ih je troje! Tragom te vijesti malo smo istražili slučaj i doznali da je inače kod predmetne nastavnice dr.sc. Svjetlane Krištafor godišnja prolaznost samo 9%. Studenti su nam potvrdili kako je riječ o rigoroznom iživljavanju nad studentima, pa već pripremaju tužbu protiv profesorice. Ovaj slučaj otvara mnoga pitanja, a jedno od najvažnijih je – u kojoj mjeri profesori snose odgovornost ako tijekom cijelog semestra svoje studente ničemu nisu naučili, odnosno zahvaljujući njihovim predavanjima, seminarima i vježbama nisu u stanju ni dobiti prolaznu ocjenu!? Ili su pak kriteriji takvi da krše sve uobičajene sveučilišne standarde i od studenata traže nemoguće!? Uvjereni smo da će na ovaj slučaj hitno reagirati rektorat sveučilišta. U svakom slučaju profesorica Krištofor je preuzela rekord po rušenju studenata, koji je donedavno držao jedan profesor s politologije.

Uputili smo pitanja profesorici dr.sc. Svjetlani Krištafor, dekanu fakulteta, voditelju fakulteta, studentskoj pravobraniteljici i čekamo odgovore.

 

novo12


 

Nakon objavljenog članka u redakciju je stiglo nekoliko poruka od studenata koji su potvrdili priču i iskazali nezadovoljstvo. Dobili smo i rezultate ispita s drugog smjera (ekoinženjerstvo) koje predaje ista profesorica.

 

novo11

 

Izvor tvrdi da je to predmet s prve godine, u prvoj ga nitko nije položio, a u drugoj od 55 studenata upisanih na prvoj godini, otprilike ih je položilo 15. Što znači da od tih 55 upisanih dalje na treću godinu ide 15 studenata dok ostali mijenjaju smjer ili se ispisuju. Studentica je navela kako to i nije baš normalno te da je situacija primjer čiste torture ili jedan od najjednostavnijih načina da fakultet pokupi novac. Naime, promjena smjera košta 8400 kuna, a za to se studenti najčešće odlučuju jer bi na bilo kojem drugom fakultetu trebali krenuti ispočetka.

Komentari

loading...