Procurili detalji građanskog odgoja: Divjak izdala preporuku! Djecu šalje u Jasenovac

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prema najavi Ministarstva znanosti i obrazovanja škole će dobiti preporuku da posjete Spomen područje Jasenovac, mjesto najvećeg logora nekadašnje NDH, javlja Jutarnji.

Pored toga, računa se da će 43 tisuće učenika osmih razreda ove godine posjetiti Vukovar, a u sklopu pilot-projekta “učenja o vrijednostima Domovinskog rata” predviđaju se i posjeti Pakracu, Karlovcu i Kninu.

“Ministarstvo je u dopisu ravnatelju javne ustanove SP-a Jasenovac istaknulo kako podržava inicijativu da učenici osnovnih i srednjih škola, koje u nastavnom planu, odnosno kurikulumu obrađuju sadržaje vezane uz holokaust i Drugi svjetski rat, u okviru školskog kurikuluma planiraju i posjete Jasenovcu”, kažu u Ministarstvu.

Prošle godine Spomen područje bilježilo je malenu posjećenost školskih grupa
Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mjesto gdje mladi osvještavaju posljedice poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svjetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, malen je broj učenika organizirano posjećivao Jasenovac.

U 2018. posjetilo ih je 15 školskih grupa – osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Paralelno bilježe 19 školskih grupa iz stranih država, od toga najviše iz Italije (11) i Slovenije (4).

Naglasimo, radi se o preporuci Ministarstva da škole uvrste u svoje izvananstavne sadržaje i posjet Jasenovcu. Ostaje za vidjeti kako će škole reagirati.


Komentari