Pročelnik Lovrić uzvratio udarac ministrci Divjak: ‘Kašnjenje uskraćuje pravo na primjeren oblik obrazovanja’

Ranko Suvar / Marko Todorov / CROPIX

Gradski ured za obrazovanje reagirao je na medijsku izjavu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja se odnosi na zahtjeve za uključivanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za koje se čekaju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Gradski ured, na čelu s pročelnikom Ivicom Lovrićem, smatra kako su neke izjave ministrice Divjak – lažne.

Pročelnik i njegov Gradski ured odlučili su uzvratiti udarac ministrci Divjak te su poručili:

“Unatoč svim dugoročnim naporima Grada Zagreba, do početka školske godine 2019./2020. nismo uspjeli dobiti suglasnosti za otvaranje svih posebnih razrednih odjela i zapošljavanje stručnjaka u istima, iako smo zahtjeve pravovremeno uputili Ministarstvu i u nekoliko navrata slali požurnice. Od devet upućenih zahtjeva, do početka ove školske godine zaprimili smo suglasnosti samo za pet škola punktova, dok se za četiri škole suglasnosti još čekaju.”

“Imajući u vidu činjenicu da osiguravanje potpore pomoćnika u nastavi i stručnoga komunikacijskog posrednika ima za cilj omogućiti učenicima s teškoćama njihovo sudjelovanje u odgojno-obrazovnome procesu na ravnopravnoj osnovi s drugim učenicima te spriječiti njihovu diskriminaciju na osnovi invaliditeta, neupitno je da se kašnjenjem suglasnosti učenicima uskraćuje pravo na primjeren oblik obrazovanja“, dodali su.

Razmatranje zahtjeva za uključivanje asistenata u nastavu uključuje prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, sukladno Pravilniku o pomoćnicima u nastavi od 21. prosinca 2018. godine.

Nakon što u ponedjeljak više od 600 djece nije krenulo u školu jer nisu imali prijeko potrebnog asistenta u nastavi, pročelnik Lovrić objasnio nam je kakva je situacija u Zagrebu.

“Grad Zagreb poslao je Ministarstvu 640 zahtjeva za uključivanje pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika, od čega se za još 50 učenika čeka suglasnost”, rekao je Lovrić.


Komentari