Pročelnica Jozić odgovorila na napad: ‘Nećemo kazniti sve građane, nego samo ovu skupinu’

Foto: Facebook/ Vratite magnoliju

Grad Zagreb pojačat će kapacitete komunalnog redarstva i kažnjavati one koji svjesno bacaju veće količine otpada na javne površine i oko postavljenih spremnika, najavila je u četvrtak pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

“Građani Zagreba ne trebaju strahovati od kazni ako neka vrsta otpada zabunom završi tamo gdje ne treba, nego se o kažnjavanju govori prvenstveno za grube prekršaje nemara i svjesnog bacanja većih količina otpada na javne površine i oko spremnika”, izjavila je Hini pročelnica Jozić.

Apelirala je na sve Zagrepčane da savjesno odvajaju otpad, da koriste postavljene spremnike i reciklažna dvorišta i da prijavljuju nepravilnosti.

Podsjetila je kako je uspostava sustava za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu u Zagrebu počela podjelom spremnika za papir kojeg ima najviše u strukturi komunalnog otpada.

Nakon toga su u većem dijelu grada podijeljene vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu te spremnici za odvajanje biootpada.


Jozić kaže da su spremnike za odvajanje papira dobili svi korisnici, a do kraja listopada svi korisnici će (preostalo ih je oko 30 posto) zadužiti i spremnike za plastičnu i metalnu ambalažu te biootpad.

Podsjetila je da su rasporedi odvoza objavljeni na web stranicama te da korisnici prilikom dostave spremnika dobivaju i informativne letke.

Naglašava kako uz mogućnost odvajanja otpada u spremnike na kućnom pragu, Zagrepčani mogu koristiti i spremnike na javnim površinama, takozvane “zelene otoke”, u koje mogu odložiti odvojeni papir, plastiku i staklo. U Zagrebu je postavljeno oko 1100 “zelenih otoka”.

“Ako su spremnici na javnim površinama puni ili se radi o otpadu koji ne može stati u spremnik zbog svoje veličine, kao primjerice kartoni i velika plastična ambalaža, Zagrepčani su dužni takav otpad odvesti i predati na reciklažno dvorište. Glomazni otpad također mogu odvesti na reciklažna dvorišta ili pozvati Čistoću dva puta godišnje da ga besplatno preuzme na samoj lokaciji korisnika”, istaknula je Jozić.

Zagrepčanima je na raspolaganju 18 reciklažnih dvorišta (10 fiksnih i 8 mobilnih) na koje mogu odvesti i besplatno predati više od 30 vrsta otpada.

No, kaže Jozić, bez obzira na raspoloživu infrastrukturu, prema stanju na terenu na području Zagreba evidentne su česte pojave ilegalnog odlaganja glomaznog kao i odvojeno prikupljenog otpada.

Kaže da je Zagrebački holding – podružnica Čistoća, već duže vrijeme uspostavio i besplatnu telefonsku liniju 0800-818-919 putem koje Zagrepčani mogu prijaviti nepravilnosti, divlja odlagališta i sve druge informacije vezane uz nepropisno postupanje s otpadom.

“Događali su se propusti od strane Čistoće u smislu izostanka odvoza plastike u pojedinim naseljima što neće biti praksa u idućem razdoblju te građani mogu računati na redoviti odvoz”, poručila je pročelnica Jozić.

Komentari

loading...