Problem nije samo rad do 67.! EK: Vlada uzima najsiromašnijima da bi dala privilegiranim veteranima

zagreb.hr

Trenutno je zbog inicijative ’67 je previše’ mirovinska reforma u centru pozornosti, ali pri tome se ne spominje jedan važan problem na koji ukazuju europska izvješća.

Naime, Europske komisija u svom je izvještaju iz 2018. godine žestoko kritizirala hrvatske vlasti zbog povlaštenih braniteljskih mirovina i novog Zakona o braniteljima koji je usvojen zahvaljujući vladi Andreja Plenkovića. Smatraju da je problematično da su u isto vrijeme obične mirovine duplo manje te stoga tvrde da hrvatska vlada uzima od najsiromašnijih kako bi dala privilegiranim veteranima, piše Index.

Europska komisija upozorila je da se jako malo učinilo da se veterane reintegrira na tržište rada te da u Hrvatskoj socijalna skrb loše funkcionira jer nije “usmjerena na najpotrebitije”, nego se novac troši na privilegirane veterane.

Iz Bruxellesa se Hrvatsku već nekoliko godina upozorava da su povlastice koje u Hrvatskoj imaju veterani i ekonomski problematične i društveno nepravedne te da dok se za neke opće programe primjenjuju strogi kriteriji ostvarivanja nekog prava, za programe usmjerene na branitelje i njihove obitelji primjenjuje se univerzalniji pristup.

Komentari