PRIZOR KAO IZ HITCHCOCKOVOG FILMA: Zagrepčanku šokirale vrane na krovu! Doznajemo zašto ih u Novom Zagrebu ima najviše

Vrane (Foto: Irena Curin)

Vrane brojnim građanima tjeraju strah u kosti. Ipak, moramo se pomiriti da su ove inteligentne ptice također stanari Zagreba. Prizor iz Novog Zagreba šokirao je našu čitateljicu koja nam je poslala fotografiju na kojoj se vidi da se na krovu I. gimnazije na Aveniji Dubrovnik nalazi mnoštvo vrana.

“Ljeto s Hitchcockom na krovu I. gimnazije. Crne mrlje su vrane”, kratko je opisala situaciju.

U proljeće nastane histerija

O vranama smo pisali u više navrata, no ipak se valja podsjetiti nekih osnova. Imajte na umu da vrane ne napadaju bez razloga.

„Jedini napad vrana događa se kada one izvode mlade iz gnijezda. U Zagrebu se svake godine ponavlja ista priča. Kad mladunci ispadnu iz gnijezda, a to je najčešće kad u travnju i svibnju uče letjeti, ljudi im žele pomoći. U gnijezdu od primjerice četiri ptića, tri odmah nauče letjeti, a jednome treba duže. To je u prirodi sasvim normalna pojava. U trenutku kada osoba ide pomagati tom ptiću, kojem zapravo pomoć ne treba jer on uči letjeti, zabrinuti roditelj vrane će napasti čovjeka“, objasnio nam je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok u jednom intervjuu.

Zašto ih ima više u Novom Zagrebu?

Tako je i ovog proljeća zabilježeno nekoliko slučajeva napada vrana, a Skok ističe da do toga dolazi zbog krivog ponašanja prema vranama. Doznali smo i zašto ih ima više u Novom Zagrebu.

“U Novom Zagrebu ima više vrana nego u drugim dijelovima grada jer se tamo sadilo drveće koje je više što je pogodno za gnijezda. Također su tamo gdje su izgrađeni određeni gajevi i parkovi. Ako ih vidite u sumrak, nema razloga za brigu. To je razdoblje kada se vrane obično skupljaju i klasično je ponašanje za njih“, poručio nam je Skok.

Bolja briga za smeće bi pomogla

Krivicu za njihovo razmnožavanje nosimo svi mi, upozorio je.

“Krivicu za njihovo razmnožavanje snosimo svi mi zbog izloženog otpada. Druga stvar koja pogoduje njihovom načinu života je pretvaranje zelenih površina u parkove gdje nema šipražja za skrivanje i slično. Nema magičnog štapića koji bi smanjio njihovo brojnost, ali pomoglo bi da se bolje brinemo o našem smeću”, kazao je ravnatelj ZOO-a.

U slučaju da uočite nešto čudno, uvijek to možete prijaviti službi Gradskog skloništa za nezbrinute životinje Dumovec na telefon 01/2008-354 ili na [email protected] i [email protected].


Komentari