PRISJELO VAM PROLJEĆE? Evo kakvo je ljeto pred nama, meteorolozi najavili: ‘Očekuju se sve ekstremniji događaji’

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Ovo proljeće može se opisati samo jednom riječju – nepredvidivo. Ipak, ljeto će nam biti toplije nego inače, prognozira portal Severe Weather, a prognozu objašnjavaju širenjem visokog tlaka s juga.

Za razliku od središnje i južne Europe, sjeverna Europa i Skandinavija bit će bliže prosječnim temperaturama. Vremenski uvjeti kakvi se očekuju, navodi ovaj portal, impliciraju da su mogući snažni toplinski valovi, a mogli bi trajati duže nego inače s višim temperaturama nego obično.

Anomalije s čestim pljuskovima također impliciraju i prisutnost snažnog sustava visokog tlaka zraka iznad južne i središnje Europe, što znači da se sugerira velika vjerojatnost sušnih razdoblja u Španjolskoj, Francuskoj i djelomično na sjevernom Balkanu, što također uključuje Hrvatsku.

Međutim, domaća meteorologinja Damjana Ćurkov za RTL je rekla da ove prognoze treba uzeti sa zadrškom. “Hoće li ljeto pred nama biti sušnije i toplije od dugogodišnjih prosjeka u ovom trenutku je nezahvalno komentirati i puno je bolje pričekati još nekoliko tjedana kako bi ta dugoročna prognoza bila što preciznija”, rekla je Ćurkov.

Prognoza za predstojeće godišnje doba izrađuje se tjednima

“U kontekstu klimatskih promjena očekuju se sve ekstremniji događaji uz dugotrajnije sušne periode, ali i veće izljeve kiše u vrlo kratkom periodu. Općenito gledajući dugoročne prognoze s većom ili manjom preciznošću mogu predvidjeti odstupanja temperature i oborina u odnosu na spomenute dugogodišnje klimatološke prosjeke. Prognoza za predstojeće godišnje doba izrađuje se tjednima pa i mjesecima uz praćenje svih relevantnih parametara koji nam mogu pomoći u predikciji trenda temperature i oborine”, objašnjava.

Jedan od razloga zašto je problematično raditi dugoročne prognoze tako daleko unaprijed objasnila je bivša RTL-ova prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar u članku o dugoročnim prognozama prošle godine, kada je napisala da se radi o elementima koji utječu na to kako će se atmosfera ponašati u idućim mjesecima. “Primjerice, kada se radi dugoročna prognoza za ljeto koje dolazi, iznimno će važno biti koliko je kiše palo tijekom proljeća, a posebno kakav je bio travanj. Ako je palo puno kiše, na ljeto se može očekivati puno nestabilnosti, kao što su pljuskovi i tuča”, napisala je.


Komentari