PRIRODNI REPELENTI: Brzo i jednostavno ih pripremite i riješite se muka s komarcima

Komarac (foto: Pixabay)

Zajedno s toplijim danima stigli su i komarci koji ugodne ljetne večeri često pretvore u pravu bitku, a ponekad i samoozljeđivanje. Kako bi spriječili ubode komaraca po cijelom tijelu, mnogi su primorani posegnuti za raznim repelentima. No, istraživanje indijskih stručnjaka iz 2017., objavljeno u stručnoj publikaciji Current Sciencesu, pokazalo je da takvi proizvodi mogu izazvati ozbiljne poteškoće u disanju, glavobolje, nadraženost očiju, zaduhu pa čak i astmu. Također, takvi proizvodi mogu izazvati iritaciju kože. Zbgo svega navedenog odlučili smo potražiti recepte kako pripremiti priodne repelente koji će biti jednako učinkoviti protiv komaraca, a istovremeno neće biti štetni za zdravlje.

Jedan od najpoznatijih prirodnih repelenata je citronela. Ova podvrsta limunske trave pružit će vam zaštitu ne samo od komaraca nego i od svih drugih insekata. Za pripremu zaštitnog sredstva na bazi citronele potrebno je samo pomiješati eterično ulje citronele s baznim uljem te utrljati na kožu neposredno prije izlaska te ga nanosite ponovno svakih 2, 3 sata. Također ga možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama. Pored baznog ulja i citronele, savjetujemo da u difuzere dodate i malo alkohola (70%).

Istraživanja su pokazala da su repelenti od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i DEET, kemikalija na kojoj se bazira većina kupovnih repelenata, a pri tome je ono dosta jeftinije u odnosu na ostala sredstva zaštite od komaraca.

Ono što svi vjerojatno imaju doma, a može jako dobro poslužiti je jabučni ocat. Osim što će vas komarci prestati napadati, jabučni ocat rashladiti će vam tijelo tijekom nesnosnih vrućina te pomoći u održavanju pH-vrijednosti kože.

Eterična ulje lavande u kombinaciji s baznim uljima ublažit će vam svrbež, a pored toga spriječiti nove ubode. Za ublažavanje svrbeža dobro je još spomenuti sok aloe vere.


Komentari