Pripuz neće Tomaševiću potpisati sporazum za otpad, a zbog cjepkanja nabave dovodi u pitanje i zakonitost postupka

Foto: Pixsell

Iz C.I.O.S. grupe u vlasništvu Petra Pripuza oglasili su oko izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića vezane za poništavanje natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada i odluke državne komisije vezane uz to. Podsjetimo, Tomašević je na današnjoj konferenciji izjavio da je državna komisija o kontroli javne nabave najnovijom odlukom osporila njihovo poništavanje natječaja, odnosno odluku o javnoj nabavi za glomazni otpad.

Tomašević o odluci državne komisije

“Tu možda treba mijenjati zakon o javnoj nabavi. Malo mi je nelogično da je obrazloženje da su Čistoća i gradska uprava znali krajem 2020. da Čistoća može obavljati sama taj posao, ali su pokrenuli postupak javne nabave i u tom smislu Gradska uprava nije smjela poništiti odluku o javnoj nabavi”, poručio je gradonačelnik i dodao da će poštivati odluku takva kakva je.

“U tom smislu ćemo potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke. Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo i konzumirati (…) One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena”, objasnio je Tomašević.

O svemu su se očitovali iz C.I.O.S.-a, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Trgovačko društvo CE-ZA-R svoju je ponudu na otvorenom postupku javne nabave dostavilo s cjelokupnom traženom dokumentacijom, a u kojem je na istom bila treća najnepovoljnija za grupu „glomazni otpad“.

Iako je na istom natječaju u druge dvije grupe ponuda bila najpovoljnija, tvrtka CE-ZA-R d.o.o nije se žalila na Odluku Grada Zagreba o poništenju natječaja.

Ne namjeravamo potpisati okvirni sporazum

Što se tiče odluke Državne komisije, koja je predmet Vašeg interesa, a na poticaj i današnje izjave gradonačelnika Grada Zagreba g. Tomislava Tomaševića, želimo istaknuti kako, s ciljem da se Gradskoj upravi i gradonačelniku olakša izbjegavanje suradnje s C.I.O.S. Grupom – ne namjeravamo potpisivati okvirni sporazum.

Nastavno na ranija obećanja koja je u izbornoj kampanji davao g. Tomašević, želimo skrenuti pozornost da očekujemo kao tvrtka koja na području Zagreba djeluje, ali i građani, među koje se s našim zaposlenicima ubrajamo, dobiju najkvalitetniju uslugu uz najpovoljnije cijene, a sve uz pridržavanje pozitivnih zakonskih propisa.

Unatoč inovativnom rješenju sa dvije drobilice….

Nadalje, prema medijskim napisima evidentno je da na području grada najkvalitetnija usluga izostaje, a u upitnost dolazi i povoljnost cijene jer „cjepkanje“, odnosno podjela cjelokupne nabave na manje segmente (npr. privremenog skladištenja, prijevoza, drobljenja i ponovnog prijevoza) te na više gospodarskih subjekata – pitanje je za neke druge institucije koje bi trebale provjeriti je li takav način postupanja u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi ili se želi pogodovati nekim drugim društvima.

Unatoč inovativnom rješenju sa dvije drobilice, koje je ljetos gradonačelnik javnosti predstavio kao rješenje problema glomaznog otpada te novootkrivenom bogatstvu koje se u tom glomaznom otpadu nalazi u vidu 50% vrijednih sirovina, a za što građani Zagreba do tada nisu niti znali, za pohvaliti je doprinos Gradske uprave i gradonačelnika Tomaševića koji „nesebično daruju“ glomazni otpad s vrijednim sirovinama razrušenoj Banovini i koji se svakodnevno odvozi kamionima u Sisak.

Što se tiče postupka koji se odnosi na biootpad, postupak provjere je, kako kažu u Gradu u tijeku te ćemo više moći komentirati nakon zaprimanja povratnih informacija koje se na postupak odnose”, priopćili su iz Uprave C.I.O.S. grupe.

Komentari