Prijeti li Zagrebu redukcija vode? Šef Vodoopskrbe je optimističan, ali najavljuje veliku novost na računima već od iduće godine

Toplinski val u Zagrebu (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

U Istri je od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stupnja, točnije zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. Ove mjere jedino su izuzeti poljoprivrednici.

Što nas po pitanju vodoopskrbe očekuje u narednim mjesecima očekuje u Zagrebu otkrio je direktor Sektora vodoopskrbe Marko Blažević.

Zagrepčani se u ovom trenutku ne moraju previše brinuti o mogućim redukcijama vode, no već u 2023. godini moglo bi doći do promjena u obračunu potrošnje za građane koji će rezultirati i drugačijim iznosima računa.

Blažević tvrdi da je u jednom trenutku bila povećana potrošnja vode, ali da je sada velik dio građana otišao na odmor pa je potrošnja manja. Takvu situaciju očekuju i u kolovozu, a povećanu potrošnju tek kad završe ljetni godišnji odmori i krene školska godina, odnosno u rujnu.

Navodi i da restrikcija u isporuci vode zasad nije neophodna

“Sad to nije neophodno. Na Jadranu je velika potrošnja zbog velikog broja gostiju. Mi naš sustav dimenzioniramo i na veći broj potrošača. Dugoročno, moramo razmišljati da se tijekom jeseni i zime pripremamo kroz bušenje dodatnih bunara, da se osiguraju veće rezerve vode, ako će se nastavljati ove suše”, izjavio je za N1.

Kada je riječ o infrastrukturi, navodi da je problematičan 130 godina star vodoopskrbni sustav u centru grada gdje pucaju cijevi koje su vrlo stare.

“Pucanje cjevovoda je standardna praksa i standardan način funkcioniranja svih vodovoda, zato svi imaju ekipe za hitne situacije. Cijevi će pucati, treba ih se sanirati kad pucaju. … Kako je Hrvatska siromašnija od europskih zemalja, proporcionalno je i manje ulaganje u planske izmjene cjevovoda”, objašnjava Blažević i dodaje da je trenutno vrlo malo prostora za rekonstrukciju kompletnih dionica cijevi.

Na pitanje o poskupljenju vode u Zagrebu, odgovara da se još uvijek rade kalkulacije.

“Rano je za govoriti. Od 1. siječnja 2023. očekuje nas uvođenje naknade na zahvaćenu količinu vode, a ne kao sada na potrošenu, ali to je rasprava za drugi dio godine. Ne mogu garantirati da se cijena neće mijenjati, to je nivo za upravu i dogovor s vlastima”, zaključuje direktor Sektora vodoopskrbe Marko Blažević za N1.


Komentari