PRIJETI LI NAM NESTAŠICA SUNCOKRETOVOG ULJA? Sve više europskih trgovačkih lanaca uvodi ograničenja!

Foto: Pixabay

Od početka ruske invazije na Ukrajinu govori se kako će prije ili kasnije doći do nestašica suncokretovog ulja. Naime, ove dvije zemlje zajedno predstavljaju čak 75 posto svjetske proizvodnje suncokretovog ulja, a većina tog ulja završi u zemljama Europske unije.

Nikakvo onda čudo što su Europljani nakon 24. veljače požurili do trgovina po zalihe. Slično je bilo i u Hrvatskoj, gdje su društvene mreže bile pune fotografija praznih polica s ovom namirnicom.

Zbog svega toga, brojni trgovački lanci iz nekoliko europskih zemalja uveli su ograničenja na kupovinu ovog proizvoda. Prva je to napravila Španjolska, a nakon nje su ograničenja u prodaji uveli i neki trgovački lanci u Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj, Belgiji i Velikoj Britaniji. Ovih dana može se pročitati da će slična ograničenja uvesti i Njemačka.

Špekulativne igre

Što se tiče Hrvatske, naša zemlja je kad je riječ uljaricama u jako dobrom položaju. Njima možemo pokriti potrebe 287 posto stanovništva. Ali tu dobre vijesti staju jer samog suncokretvog ulja imamo samo za 44 posto naših potreba. Sve te uljarice odlaze u izvoz. A kad dođu nestašice, bogate europske zemlje neće gledati koliko treba platiti za hrvatsko ulje.

Bivši ministar gospodarstva i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić objašnjava da se itekako trebamo zabrinuti ako rat u Ukrajini uđe u drugu fazu.

“U tom slučaju od životne je važnosti da na svom teritoriju imate dovoljno hrane i energije za potrebe svog stanovništva jer tu obična pravila više ne vrijede. Kad nastane takva incidentna situacija onda svatko tko ima tu mogućnost, nastoji iskoristiti situaciju i poduzima špekulacijske igre. Vidimo to od početka ovog rata. Najmanje 20 posto cijene nafte, a sada i pšenice i ulja je rezultat špekulacijske igre da se zaradi na panici iako nestašice još nema i možda je još neće ni biti”, smatra Jurčić.

Sve manje rajčice iz konzerve

Ulje nije jedina namirnica koje je sve manje na policama. Njemački mediji su se proteklih dana raspisali o nestašici rajčica iz konzerve. Naime, talijanski poljoprivrednici se umjesto rajčice odlučuju na sadnju žitarica koje sada postižu rekordnu cijenu.

Da su popularni pelati poskupjeli, a ima ih i sve manje na policama, vide to i hrvatski kupci. Police s pelatima su sve praznije, a namirnica koja je prije samo nekoliko mjeseci koštala 3,69 kuna za 400 grama robne marke, sada je preko pet kuna.

Hrvatski kupci još uvijek mogu kupiti ulja koliko žele, a hoće li se to promijeniti u budućnosti, pitali smo četiri velika trgovačka lanca. Dva su nam poslala odgovor u kojem umiruju građane kako nestašica neće biti.

Iz Konzuma tako kažu kako su njihove prodavaonice i skladišta dobro opremljeni te su kao i dosad za sve kupce i partnere osigurali dovoljne količine svih proizvoda, pa tako i jestivog ulja i pelata za uobičajenu kupnju i potrošnju.

“Ograničenja nije bilo niti ih u ovom trenutku planiramo te nema potrebe za odstupanjem od redovnih navika kupnje”, poručuju iz Konzuma.

Iz Kauflanda Hrvatska također napominju kako u ovom trenutku nemaju poteškoća u lancu opskrbe ni sa zalihama, te da ne planiraju nikakva ograničenja za naše kupce.

Komentari