Prijatelji životinja ogorčeni: ‘Ovo je primitivno i nezakonito’

Prijatelji životinja

Aktivisti udruge Prijatelji životinja naišli su na nezakonito iskorištavanje konja za rad. 

Na putu od Mihaljevca prema Sljemenu, s desne strane ceste naslagana su drva koja su radnici svakih pet do deset minuta skidali s konja.

Aktivisti su odmah pozvali policiju zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji sankcionira osobu koji na javnome mjestu ”zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postup”. 

Također, Zakon o zaštiti životinja zabranjuje ”korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma i iznošenje ogrjevnog drva, osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara”.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja, Luka Oman, razočaran je što danas, kada su svi strojevi modernizirani, ljudi iskorištavaju životinje za rad. 

”S obzirom na to da se sve odvija blizu izgradnje nove žičare, ovo je užasan kontrast primjene moderne tehnologije i primitivnog odnosa prema životinjama”, dodao je Oman. 

Ovakav fizički rad ostavlja teške posljedice na konje. Prilikom nošenja drva iz šume, često dolazi do padova, lomljenja nogu i vratova, a katkad može rezultirati i smrću konja. Ozljede nastaju i od nošenja opreme – remenje i samari stvaraju hematome i rane po vratu, ramenima i tijelu, a lanci im stružu po nogama, tvrde iz Udruge prijatelji životinja. 

Dodaju i da će uputiti prijavu veterinarskoj inspekciji u Državnom inspektoratu.


Komentari