Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku! Apel su uputili i na gradove

Foto: Prijatelji životinja

Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku, a molbu su uputili i na gradove da proslave bez vatrometa.

Naime, od danas, 27. prosinca pa sve do 1. siječnja dozvoljeno je korištenje pirotehnike, ali se to ne odnosi na petarde i redenike iz kategorije F2 i F3 čija je nabava i uporaba od početka ove godine potpuno zabranjena.

Prijatelji životinja smatraju da je apsurdno korištenje pirotehnike u periodu od 27. do 30. prosinca kada se ništa ne slavi. Stoga mole građane da ne koriste ni dopuštenu pirotehniku iz navedenih kategorija, poput raketa i vatrometa, jer i takva pirotehnička sredstva uznemiruju ljude i životinje te zagađuju zrak i okoliš. Osim toga, službenim dopisom, koji su uputili svim lokalnim zajednicama, zamolili su i gradove da odustanu od novogodišnjeg vatrometa.

U priopćenju navode da oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

„Pozitivan trend u svijetu je da gradovi odustaju od organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za proslavu Nove godine te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Danas zaista ima puno izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio prelazak iz jedne godine u drugu. To su prepoznali i neki gradovi u Hrvatskoj, pa su novac koji bi potrošili za organizaciju vatrometa prošle godine usmjerili na štednju, donacije ili na druge oblike proslave. U inozemstvu doček Nove godine obilježavaju alternativama poput svjetlosnih efekta, dronova, lasera, reflektora i videomapiranja”, pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Apeliraju na građane da policiji prijave svako korištenje zabranjenih petardi i redenika.

Komentari