PRIJATELJI ŽIVOTINJA IZNIJELI ŠOKANTNE PODATKE: Uskoro bi moglo nestati čak 40 posto vodozemaca, 25 posto sisavaca i 13 posto ptica

Foto: Prijatelji životinja

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, koji se svake godine obilježava 22. svibnja, udruga Prijatelji životinja iznosi šokantne podatke kako bi pozvala sve da se zauzmu za opstanak životinjskih vrsta kojima prijeti izumiranje.

Brojne studije provedene u posljednjih godina otkrivaju kako bi uskoro moglo nestati čak 40 posto vodozemaca, 25 posto sisavaca i 13 posto ptica. Ovim poražavajućim statistikama pridružili su se podaci o statusu gmazova, proizašli iz 15-ogodišnje studije objavljene u Britanskom časopisu „Nature”. Uvid u brojke otkriva nam kako je 21 posto gmazova u trenutačnoj opasnosti od nestanka.

Otkriveni uzroci nestanka bioraznolikosti

Istraživanja otkrivaju i uzroke nestanka bioraznolikosti, odnosno potvrđuju da ono što jedemo ima direktnu povezanost sa sudbinom životinjskih vrsta. Deseci milijardi krava koje se uzgajaju radi hamburgera i mliječnih proizvoda, kokoši koje se uzgajaju radi jaja i svinja koje se uzgajaju radi mesa uzrokuju nenadoknadive štete prirodi. Naime, svaki uzgoj životinja zahtijeva ogromne resurse; zemlju, vodu, naftu te proizvodi emisije štetnih plinova više od cjelokupnog svjetskog prometa, a sve to oduzima ili zagađuje prostor prijeko potreban divljim životinjama.

Foto: Prijatelji životinja

„Štetu koju uzrokuje uzgoj životinja lako je eliminirati jer se svi životinjski proizvodi mogu zamijeniti biljnim proizvodima koji imaju znatno manji utjecaj na okoliš, a istovremeno takvom prehranom možemo i poboljšati naše zdravlje“, izjavili su Prijatelji životinja.

Ujedinjeni narodi prepoznali su važnost očuvanja prirodnih ekosistema, stoga su još 1992. godine potpisali Konvenciju o biološkoj raznolikosti. Ovogodišnje UN-ovo geslo povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti glasi: Izgradimo zajedničku budućnost za sav život.

„Ova simbolična, ali jaka poruka može nam već danas biti poticaj za promjenu načina života i prehrambenih navika“, zaključuju iz udruge Prijatelji životinja.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr nalazi se mnoštvo informacija o utjecaju naše prehrane na okoliš i životinje, kao i recepti veganskih jela.


Komentari