Priča o svetom Valentinu: Tajna vjenčanja koja je vlast branila

zagreb.info

Među kršćanima se počeo štovati već u 4. stoljeću, ali tek je u 15. stoljeću počeo biti slavljen kao zaštitnik zaljubljenih.

Danas se obilježava blagdan svetog Valentina ili Dan zaljubljenih, ali ovaj dan nije rezerviran samo za romantičneljubavi. Ne libite se svoje osjećaje pokazati i obitelji i prijateljima.

Ako je vjerovati predaji Valentin je bio kršćanski svećenik u Rimu u 3. stoljeću, a bio je cijenjen i među kršćanima i među nekršćanima.

Legenda o svetom Valentinu kaže da je on bio učitelj kršćanstva u Rimu za vrijeme cara Klaudija II. Gotskog koji je zabranio vjenčavanje rimskih vojnika kako u ratovima ne bi mislili na svoje obitelji.

Valentin se oglušio na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu uhitile i utamničile.

14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija) 269. godine svećeniku Valentinu odrubili su glavu. nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan.


Komentari