’PREŠIŠAO’ JE NAJVAŽNIJE DRŽAVNIKE! Novi Crobarometar donosi zapanjujuće podatke, zagrebački gradonačelnik veselo će trljati ruke

Foto: Zagreb.info

Agencija IPSOS za Dnevnik.hr provela je novo istraživanje o rejtingu stranaka u lipnju, a Crobarometar pokazuje kako je HDZ i dalje vodeća stranka koja ima podršku od gotovo 31 posto birača.

Slijedi ih SDP s nešto manjom potporom nego obično, s 13,4 postom, a za vratom im pušu, doduše u okviru statističke pogreške, Možemo! (12,6 posto).

Foto: Nova TV

Tu su dakako i Most (6,8 posto), Domovinski pokret (6,4 posto), HSS (2,6 posto), Živi zid (2,4). Hrvatska stranka umirovljenika odnosi podršku od 1,5 posto, a Fokus jedan posto. Vidljivi su već i loši rezultati na izborima za stranku IDS te Centar, jer obje gube podršku.

Vlada

Što se tiče Vlade, i dalje većina ne podupire njen rad, čak 57 posto. S druge strane, podržava ih 34 posto birača, a 9 posto ne zna.

Ipak, građani su nešto optimističniji nego prethodnih mjeseci. Ukupno 63 posto smatra da zemlja ide u krivom smjeru što je za 7 posto manje nego prethodnog mjeseca, a 27 posto vjeruje da idemo u dobrom smjeru, dok 10 posto ne zna.

Optimistični su birači Mosta, SDP-a i Možemo! dok je optimizam pao među biračima Domovinskog pokreta.

Predsjednik RH

Unatoč sve češćim prepirkama s predsjednikom Vlade, predsjednik RH, Zoran Milanović u lipnju bilježi porast potpore. Čak 42 posto podupire njegov rad, ali i 49 posto onih koji ne podupiru.

Foto: Nova TV

Što se tiče ideologije, ljevica je uz njega, ali i jedna trećina HDZ-ovaca odobrava njegove postupke, kao i 58 posto glasača Mosta.

Nova lica

Iako su vodeći ljudi države do sada držali prvo mjesto prema pozitivnom dojmu birača, na pročelje je sada zasjelo novi zagrebački gradonačelnik, Tomislav Tomašević. Istraživanje naime pokazuje da ima najbolji omjer pozivnog i negativnog dojma, pozitivno misli 56 posto građana, negativno 23.

Foto: Nova TV

Milanović omjer pak iznosi 49 posto pozitivnih stavova naspram 42 posto negativnih. S druge strane, prevagnuo je negativan stav o premijeru pa on iznosi 51 posto dok je pozitivnog mišljenja 41 posto birača.

Slijedi ga pak Božo Petrov, Peđa Grbin, ali i Dalija Orešković. Svi oni svrstani su na takozvanu “listu negativaca”.

Što nas kopka?

Analiza pokazuje da građani najvećim problemom smatraju nezaposlenost, ali i ekonomska situacija te korupcija i kriminal.

Uzevši u obzir sve navedeno, rad predsjednika Milanovića ocijenjen je trojkom, iako je zabilježen rast, a istu ocjenu, prema građanima, zaslužuje i Plenković.

Sabor je čini se ostao tradicionalan te je opet ocijenjen dvojkom.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija IPSOS na uzorku od 991 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora od 1. do 20. lipnja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto


Komentari