Preminuo je omiljeni zagrebački chef, novinar i kozmopolit: ‘Sve vezano za Tonija bilo je otkačeno i neobično’

Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL

Naglo, u 51. godini života, od disekcije aorte preminuo je poznati hrvatski chef Antonio Jerković, vlasnik Gyoza Sake Bara u Boškovićevoj ulici. Prijatelji ga opisuju kao svestranu osobu, točnije kozmopolita i aktivista, a osim kuhanjem bavio se novinarstvom i fotografijom, piše Jutarnji.

Vješto je iskakao iz jedne u drugu ulogu; kuhao je, posluživao hranu, vodio restoran, a često se prepričava kako je po potrebi za svoje goste recitirao i poeziju.

Na zagrebačkoj gastronomskoj sceni njegova Gyoza poznata je kao “najjapanskije mjesto u Zagrebu”, ujedno i nepretenciozno, kakve su sve prave japanske gastronomske oaze. Taj je epitet krasio i prerano preminulog Tonija.

“Sve vezano za Tonija bilo je otkačeno i neobično. Ništa oko njega nije stalo u neke realne okvire. Tako je i naš odnos bio sve samo ne uobičajen”, kazao je chef Tvrtko Šakota, Jerkovićev kolega i prijatelj, piše Jutarnji.

“Japanska tehnika kaiseki obojici nam je bila uzor u kuhanju. Nas smo dvojica jeli zajedno posvuda po svijetu. Nastojali smo jedan drugoga oplemeniti znanjem koje smo imali. On je, definitivno, bio čovjek izvan šablone i izvan svojega vremena. Došao je iz ruralne sredine, a opet postao svjetski čovjek. To dovoljno govori o njegovoj ličnosti i svjetonazoru”, zaključuje Šakota.

Preukusan kolač za nadolazeće jesenske dane: Nitko ne može odoljeti kombinaciji čokolade i naranče


Komentari