Preminuo hrvatski publicist, književnik, časnik i vojno-diplomatski predstavnik Ivica Matešić Jeremija

Ivica Matešić Jeremija bio je hrvatski publicist, književnik, časnik i vojno-diplomatski predstavnik koji se rodio, a i preminuo u Zadru.

Bio je pomoćnik zapovjednika 7. Domobranske pukovnije, pomoćnik zapovjednika Zbornog mjesta Zadar, nastavnik na zrakoplovnom učilištu “Rudolf Perešin” u Zadru, gradski vijećnik, predsjednik Turističke zajednice Grada Zadra.

Osim toga, Matešić je dugogodišnji kolumnist “Narodnog Lista” (Izravno s bojišnice, Civilna bojišnica), “Zadarskog lista” (Četiri Kantuna), a pisao je i scenarije kasnije nagrađenih filmova kakvi su “Križ moje braće”, trominutni dokumentarni film ” Bombardiranje Zadra 1991.” te “Zadar-Maslenica 1993.”.

Njegov epitaf na centralnom križu gradskog groblja u Zadru “Oni su Hrvatska njima je dugujemo” uklesan je gotovo na svim spomenicima poginulim braniteljima u Domovinskom ratu zadarskog kraja. Njegov tekst nalazi se i na spomen ploči dvorane u Jazinama posvećen poginulim pripadnicima Tornada “Nitko im nije mogao reći”.

“Vrijeme garde hrvatske 1991” jedan je od najcitiranijih tekstova ovog autora, a njemu se pridružuju pjesme “Ko zlato zemlje oni su bili” i “Cigla na putu” te “Naresla je trava”.

“Mir tebi gardo” naslov njegove knjige postao je naslov web stranice udruge dragovoljaca Slavonskog Broda, a nakon ranjavanja, neposredno nakon Maslenice 1994. izlazi mu prva zbirka “Križ moje braće”.

Bez njega ne bi bilo ni kultnog Baltazara! Na današnji dan rođen nagrađivani Zlatko Grgić


Komentari