Preminula Dorica Nikolić, dugogodišnja politička tajnica HSLS-a

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Tužna vijest za hrvatsku politiku. Naime, kako javljaju iz HSLS-a,u 72. godini preminula je Dorica Nikolić, njihova dugogodišnja članica, bivša saborska zastupnica i državna tajnica. Potreseni smrću Dorice Nikolić, a u petak će se i službeno obratiti javnosti.

Dorica Nikolić rođena je 19. svibnja 1948. u Zagrebu, gdje je i odrasla. Diplomirala je germanistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ali umjesto karijere u školskim klupama, jer je neko vrijeme predavala, krenula je u političke vode, prenosi N1.

HSLS-u se priključila na samom početku demokratskih promjena, već 1989. godine. Saborska zastupnica HSLS-a postaje 1995. godine, a odmah godinu kasnije postala je i potpredsjednica Skupštine Grada Zagreba. U to je vrijeme predsjednik stranke Vlado Gotovac. Tada je nastao spor među njima jer se Gotovac nije slagao sa sporazumom koji je Dorica Nikolić potpisala u Gradu Zagrebu s HDZ-om. Zbog toga je suspendirana u stranci. Nakon što je stranku preuzeo Dražen Budiša, rehabilitirana je.

U Sabor ulazi 2000. godine te postaje članica Odbora za ratne veterane. Državnom tajnicom u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi imenovana je 2005. Bila je članica Savjeta za razvoj civilnog društva te predsjednica Vladinog Povjerenstva za prevenciju poremećaja u ponašanju djece i mladih.


Nakon ulaska HSLS-a u drugu Vladu Ive Sanadera 2007. postaje državnom tajnicom za socijalnu skrb. Imala je jedanaest dužnosti, bila je članica Upravnog vijeća Zavoda za mirovinsko osiguranje te predsjednica i članica raznih povjerenstava, savjeta i koordinacijskih tijela.

Nakon odluke novog vodstva HSLS-a, na čije čelo dolazi Darinko Kosor, o istupu te stranke iz Vlade Jadranke Kosor, razriješena je svih dužnosti. No ostala je aktivna u politici. Bila je dugogodišnja politička tajnica HSLS-a.

Komentari