Premijer stao pred prosvjednike: Pozvao sindikate na dijalog, oni mu pokazali transparent

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Obrazovanje je važno, učitelji su važni”, kazao je premijer Andrej Plenković prosvjetarima na Markovu trgu, a oni su mu odgovorili šutnjom. rezime je to jutrašnjeg prosvjeda pred zgradom Vlade.

“Vlada vodi dijalog, poštujemo pravo na štrajk. Ovaj štrajk koliko god ga poštujemo treba uzeti u obzir ono što se do sada napravilo. Pozivam vas na dijalog”, kazao je premijer.

Sindikati osnovnih i srednjih škola u općem su štrajku do ispunjenja svojih zahtjeva. Nakon što su jučer održali akciju ‘Potrubi za obrazovanje’ danas će se njih tristotinjak okupiti na Markovu trgu. Branimir Mihalinec kazao je da je to jedan simboličan prosvjed – “Prosvjed šutnje” gdje će Vladi dati jasnu poruku.

Prosvjedna povorka sindikata se okupila na Trgu Svete Katarine. Nose tranparent ‘96% reklo je NE!’. “Deset minuta ćemo biti tiho ali uzdignute glave, ponosno. A u ponedjeljak ćemo biti gromoglasni”, poručio je Mihalinec i pozvao prosvjednike da ugase mobitele”.


Mihalinec je danas gostovao u HRT-ovom Studiju 4 gdje je govorio o jučerašnjoj akciji “Potrubi za obrazovanje”.

“Bila je zaglušujuća buka. Bio sam na Trgu žrtava fašizma i mogu reći da je bilo nekih koji su 10 krugova napravili kako bi mogli 10 puta potrubiti za obrazovanje. Danas ćemo šutjeti. Doći ćemo ispred zgrade Vlade RH i jedno 10-ak minuta ćemo šutjeti. Mi stalno dajemo poruku Vladi da smo tu” kazao je Mihalinec i naglasio da će u ponedjeljak biti prosvjed u 12.05 na Trgu bana Josipa Jelačića. “Dovest ćemo najmanje 10.000 ljudi. Očekujemo i da će doći svi oni koji nam daju potporu, odnosno da će Hrvatska dati potporu obrazovanju” dodaje. Mihalinec je spomenuo da je sinoć dobio “alarmantan mail iz Ličko-senjske županije”.

“Župan Darko Milinović krenuo je zastrašivati zaposlene koji su u štrajku. Sazvao je ravnatelje, članove školskih odbora koje je županija postavila, pa i nekoliko roditelja. Potom je uslijedilo zastrašivanje svih zaposlenih koji su u štrajku”, izjavio je Mihalinec i dodao da “župan nije taj koji rješava ovaj problem”.

Najugroženije skupine

Sindikati su jučer održali i sastanak s ministricom sastanak s ministricom Blaženkom Divjak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Ministrica je poručila da su štrajkom najugroženiji maturanti i osmaši te kako sindikati nisu pristali na to da se za njih organizira nastava. Sindikati su poručili da žele riješiti problem, ali da Vlada i predsjednik Vlade to ne žele.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava danas se nastavljaju pregovori između Vlade i sindikata javnih i državnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU), odnosno o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa. Sastanak je zakazan za 13 sati.

Ministrica Divjak smatra da je najveći problem nedostatak dijaloga

Ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, u Zagrebu je ponovila da je za rješavanje problema štrajka u školama potreban dijalog.

“Taj dijalog nema alternativu niti u ovom trenutku niti do sada. Da smo ga imali, manje bi bilo problema. Ja sad radim na tome da do rješenja dođe”, rekla je ministrica Divjak, dodavši da stoji pri svojoj izjavi da ne želi biti dio igre moći između premijera i sindikata.

“Ja sam ona koja nudi rješenja, na način da razgovaram i s premijerom i sa sindikatima”, rekla je Divjak.

“Pitanje je u čemu je ovdje naglasak, HNS je ulaskom u Vladu doveo da do reforme dođe, ja i moja ekipa smo to isporučili. U ovom trenutku je izlaz dijalog, to nema alternativu”, ponovila je ministrica.

Komentari