PREKO 1000 OGORČENIH STUDENATA: Zbog novog zakona izgubili prava!

Foto: Nikola Vilic / CROPIX/Ilustracija

Strani studenti koji su s razlogom došli studirati u Hrvatsku, sada su se našli u vrlo nelagodnoj situaciji. Naime, radi se o studentima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU. Oni su do sada bez ikakvih problema mogli raditi poslove preko studentskog servisa, ali stvari su se promijenile donošenjem novog zakona koji im ne dopušta rad u Hrvatskoj. Ovo treba istaknuti kao veliki problem jer si velika većina ovih studenata studiranje u Hrvatskoj može priuštiti samo uz rad no sada to više neće biti moguće.

Studenti su ogorčeni, te kako stvari trenutno stoje, morat će se vratiti kući bez diplome ako Vlada ne promijeni zakon o radu stranih studenata.

”Već 5 godina sam u Zagrebu i došla sam iz Konga. Većinom tijekom ljeta radim preko Student servisa. Došla sam u listopadu po plaću i produljiti ugovor i šokirali su me kada su rekli da više ne mogu raditi preko Student servisa. Da bih mogla položiti sve ispite, moram platiti faks. Preko ljeta radim u turizmu i roditelji mi još moraju pomoći da bih uspjela sve platiti i pokriti godinu fakulteta. Nisam jedina u obitelji i ne mogu tražiti od roditelja da meni sve pokriju. Godina studija stoji 8400 kuna. Da pokrijem faks, zdravstveno osiguranje od 6600 kn i život za jednu godinu, meni treba oko 40 tisuća kuna. Trebala sam ići studirati u Francusku, jer govorim francuski jezik, međutim, jednom sam kao turist došla tu na more i odmah sam se zaljubila u Hrvatsku i odlučila tu studirati”, kazala je studentica Nuria za Večernji list.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

‘Ovo je diskriminacija!’

U istoj situaciji nalazi se i Egipćanin Ibranim El Noby koji je trenutno student diplomskog studija biologije na zagrebačkom fakultetu PMF.

”Prije dva tjedna kada sam htio produljiti ugovor rekli su mi da više ne mogu. Kada smo pitali zašto rekli su da ne znaju i da nije do njih. Voditelj nam je rekao da je to prema novom zakonu. Kako su nam objasnili, po novom zakonu raditi mogu samo studenti koji dolaze iz zemalja EU te oni koji dolaze preko razmjene studenata. Smatram da je to diskriminacija i rasizam. Kakve veze ima odakle je tko ako želi raditi? U europskim zemljama, svi moji prijatelji koji tamo studiraju, rade normalno preko student-servisa. Pa i Hrvatska je članica EU i ne razumijem zašto mi tu ne smijemo raditi. Odakle meni sad novac da platim faks? Godišnje ga plaćam oko 9 tisuća, plus stan, režije jer mi nemamo pravo ni na dom ni na studentsku menzu. Bez posla ništa ne možemo. Otišao sam i u Sabor i u Ministarstvo prosvjete, ali nitko nema nikakav odgovor. Treba mi još godina dana da završim studij. Ako ne nađem rješenje, moram prekinuti fakultet i vratiti se doma. Je li to normalno?” zapitao se Ibranim za Večernji.

Ministarstvo je svjesno problematične situacije

Upravitelj studentskog servisa zagrebačkog Studentskog centra, Mirko Bošnjak, odgovorio je Večernjem listu kako je ”prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova student osoba koja pohađa preddiplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, diplomski sveučilišni studij, kratki stručni studij, preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij na visokim učilištima u RH i građanin je RH i građanin EU s prebivalištem u RH koji studira na visokom učilištu izvan RH ili student na razmjeni za vrijeme studiranja u RH, a koji nema zasnovan radni odnos… Slijedom navedenog, strani državljani koji nisu državljani država članica EU, već neke zemlje nečlanice Europske unije, u smislu ovog Zakona ne ostvaruju pravo na obavljanje studentskih poslova putem studentskih ugovora, osim ako je riječ o studentima na razmjeni za vrijeme studiranja u RH”.

Vrlo sličan odgovor dalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te nadodaje kako su ”svjesni problematike obavljanja studentskih poslova stranih studenata te će sagledati svaku predstavku po navedenom kako bi u budućnosti iznašli rješenje, međutim, trenutačno ne postoji pravna podloga na temelju koje Ministarstvo može dodijeliti pravo na sklapanje ugovora o obavljanju studentskih poslova studentima koji ne podliježu za to Zakonom propisane preduvjete”.


Komentari