PREKIPJELO IM! Zbog oduzete zemlje ogradili i krenuli betonirati okretište tramvaja u Prečkom

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Prava drama traje u Prečkom gdje je obitelj Maršanić u ponedjeljak popodne počela ogradama zatvarati i betonirati okretište tramvaja, javlja portal Vijesti.hr, a na teren je oko 20.30 sati stigla i interventna policija.

Naime, još u lipnju RTL-ova Potraga objavila je, kako je za vrijeme Jugoslavije Maršanićima oduzeta zemlja da bi se izgradila cesta – koja nikada nije sagrađena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag. Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio okretište tramvaja!

Vlasnici su tada kazali da ih Grad Zagreb već desetljećima zavlači i sada im je dosta. Tvrdili su da će, ako im se ne plati naknada, pozvati zaštitare i na svojoj parceli istresti 15 kubika zemlje i blokirati promet.

To su danas i napravili. Na okretište je stigao i gradonačelnik Milan Bandić koji je u lipnju novinarima Potrage rekao da se ništa neće blokirati. “Neće oni blokirati ništa, Grad nikome nije ostao dužan niti će ostati. Obratite se Uredu za imovinu, oni će vas dalje informirati”, kazao je tada gradonačelnik Bandić.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Sve će se riješiti. U 7.30 sam pozvao vlasnika zemljišta koji je po drugostupanjskoj presudi dobio vlasništvo 1200 četvornih metara. Okretište sam ja napravio prije 18 i pol godina, a on je u međuvremenu postao vlasnik”, rekao je Bandić danas oko 18 sati te dodao da će “policija postupiti sukladno zakonu i deblokirati promet”.

Damir Lasić, pročelnik Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, kazao je da je drugostupanjski sud donio odluku o povratku vlasništva, ali ne u posjedu. “Ovo je javna površina i ne može opunomoćenik stranaka ulaziti u posjed“, kazao je Lasić i dodao da su s njime u tijeku razgovori o visini naknade.

“Visinu naknade mu Grad ne može nuditi dok ne prođe određenu proceduru, a to je vještački nalaz, procjeniteljsko povjerenstvo i Gradska skupština jer je to više od milijun kuna”, kazao je Lasić i dodao da to dosad nisu riješili jer odluka nije bila pravomoćna.


Komentari