Predsjednik Studentskog zbora žustro brani Borasa: ‘I meni govori da sam mu baš lijep’

Izvor: Facebook

Nakon ispada zagrebačkog rektora Damira Borasa koja je užasnula mnoge, Srednjahr upitala je predsjednika Studentskog zbora Mihovila Miokovića što misli o navedenom.

Podsjećamo, rektor je na dodjeli diploma na vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman od najbolje kadetkinje tražio da skine masku pri tome komentirajući njen izgled. Točnije rekao je  “evo slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu”.

Na navedeno imuna nije ostala ni pravobraniteljica za ravnopravnost spolova koja je postupak nazvala omalovažavanjem žena.

S druge strane Mioković negira činjenicu da je riječ o ispadu.

“Čovjek je dao kompliment mladoj djevojci da je pametna i lijepa. Nisam znao da je zabranjeno i skandalozno pohvaliti nekoga za pamet i istaknuti nečiju ljepotu. Koliko mi je puta rektor znao doći i reći kako sam se fino sredio i da sam mu baš lijepi. Što bih to trebao shvatiti kao seksistički ispad? Uostalom, ljepota nije samo površinska. Kako ljepota ovisi o kulturnom kontekstu i ako se ova gesta karakterizira kao seksistički skandal, onda smo postali društvo s upitnom kulturom. Od muhe se radi slona“, rekao je predsjednik Studentskog zbora.

Napomenuo je i kako je rektor dao iskren kompliment, te da je u izjava u potpunosti primjerena. No ono što smatra neprimjerenim jest medijski interes oko rektorova istupa. Smatra da bi se mediji trebali baviti više problemima studenata, a ne “izokretanjem” riječi rektora.

Zaključno, Studentski zbor neće tražiti ispriku od rektora Borasa.


Komentari