Predsjednica Grabar Kitarović na komemoraciji Branku Lustigu: ‘Dugujemo ti puno kao čovjeku’

U prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je komemoracija za redatelja, scenarista i dvostrukog Oskarovca Branka Lustiga koji je je preminuo 13. studenoga. Na komemoraciji su uz Lustigovu obitelj prisustvovali i premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović , zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, američki veleposlanik Robert Kohorst, a počast su filmašu došli odati i Željko Reiner, Drago Prgomet, Ljerka Mintas-Hodak, Pavle Kalinić, glumice Anja Šovagović i Zrinka Cvitešić, Dragan Despot i mnogi drugi. 

Predsjednica Kolida Grabar- Kitarović u svom je govoru istaknula koliki je zapravo njegov odlazak i koliko puno dugujemo Lustigu.

“Dugujemo ti puno kao čovjeku koji je iskreno volio svoju hrvatsku domovinu, čije si ljepote i način života u njoj uvijek isticao. Pokrenuo si toliko toga dobroga i plemenitoga u našem društvu koje se i danas teško nosi s vlastitom prošlošću“, kazala je Predsjednica dodavši kako nas je gospodin Branko Lustig obvezao da odgovorno i ustrajno nastavimo njegovu životnu misiju svjedočenja istine, zagovaranja tolerancije, njegovanja dijaloga, sprječavanja bilo kakve vrste nasilja.

“Pokazao si nam kako nema potrebe tragati za tajnom zla koje je uništilo milijune pripadnika židovskog naroda, već kako je važno slaviti snagu dobrote, plemenitosti, hrabrosti i umjetnosti. Svjedočiti istinu da se ne ponovi, da se ne zaboravi!“, istaknula je.

Istaknuvši doprinos gospodina Branka Lustiga širenju tolerancije u našem društvu, pogotovo među mladima, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je svoj talent darovao u antologijskim filmskim djelima koje govore upravo o univerzalnim ljudskim vrijednostima, a
svoj ugled i znanje nesebično je davao u svom društvenom angažmanu u svojoj domovini Hrvatskoj kao pokretač dijaloga, razumijevanja i tolerancije.

Predsjednica je kazala kako je gospodin Branko Lustig bio njezin dragocjen suradnik i posebni savjetnik za pitanja holokausta te je izrazila zahvalnost što je kao hrvatska predsjednica imala čast prisustvovati njegovom simboličnom činu darivanja Oskara za film Schindlerova lista
muzeju Yad Vashem.

“Dragi Branko, ako za ikoga možemo reći Tikkún Olám, onda to sigurno možemo reći za tebe, jer si se upravo ti trudio popraviti i iscijeliti svijet i tu si nam misiju kao zajedničku obvezu čovječanstva ostavio u nasljedstvo koje smo dužni tebi u čast, tebi u spomen nastaviti. Hvala ti i neka ti je laka tvoja voljena hrvatska zemlja!“, zaključila je obraćanje predsjednica Grabar-Kitarović.

Prigodnim su se govorima od Lustiga oprostili i premijer Plenković i gradonačelnik Milan Bandić

 

FOTOGALERIJA: Komemoracija za Branka Lustiga

 

 


Komentari