‘Preci vam neće zamjeriti, a potomci će vam zahvaliti na tome’: Otpad od plastičnih lampiona stvara ekološki problem

Gradski zastupnik Renato Petek i Anamarija Progmet iz inicijative Zero Waste Croatia održali su konferenciju na kojoj su željeli ukazati na probleme s kojima se suočavamo kada tijekom blagdana Svih svetih na grobljima stvaramo ogromne količinu otpada od plastičnih lampiona što je velik ekološki problem.

Tvrde da ga možemo dijelom riješiti pažljivijim planiranjem što ćemo donijeti na grob. Obilazak najmilijih može se izraziti i drugačije, ne samo velikom količinom plastičnih lampiona upaljenih na grobovima. Isto je i s cvijećem, umjesto plastičnog cvijeća, donesite živu biljku koja će dugo krasiti grob.

“Preci Vam neće zamjeriti, a potomci će Vam zahvaliti na tome”, zaključio je Petek.

Anamarija Prgomet napominje kako prevencija i smanjenje otpada na svakom koraku, mora postati naš prioritet, a to nije lak zadatak, jer zahtijeva promjenu našeg razmišljanja i navika. Obično prilikom kupnje proizvoda uopće ne mislimo da će kupnja, ili njezin dio, prije ili kasnije završiti u otpadu. Stvaranje dodanog otpada nije dobro, čak ni ako je isti obnovljiv.

Petek potom pojašnjava kako su Hrvati uz Poljake na vrhu su liste zemalja EU po potrošnji nadgrobnih svijeća i lampiona po broju stanovnika. Oko 50% ukupne količine otpada od lampiona prikupi se oko blagdana Svih svetih, kada u Hrvatskoj proizvedemo tone i tone plastičnog otpada od lampiona i cvijeća na grobljima.

Tvrde kako bi rješenje moglo biti uvođenje naknade za zbrinjavanje koje bi se uračunalo u cijenu lampiona. Ako bi se i poticali ekološki prihvatljivije vrste lampiona, mogli bismo kroz nekoliko godina promijeniti trend kod kupaca, korisnika.

Navode ekološki prihvatljivije varijanta lampiona: lampioni sa solarnom ćelijom, potom stare dobre voštane svijeće te biorazgradive ekološke svijeće. Postoje i stakleni lampioni sa žaruljom i baterijom sadrže opasan otpad, pa ih neki ne smatraju najboljim rješenjem, osim u svrhu smanjenja problema s plastikom.

Također, svatko može i kod kuće s ljubavlju napraviti lampion od onoga što ima u kući: staklenka, poklopac sa starog lampiona, lučica i ukrasi su dovoljni. Ako ipak kupujete proizvode, odaberite one koji se mogu višekratno koristiti ili one dugovječne, bez nepotrebne ili povratne ambalaže.

Prvi korak postupanja s otpadnim grobnim svijećama je odvojeno odlaganje i prikupljanje otpadnih grobnih svijeća na grobljima, da građani mogu odvojeno razvrstavati vrste lampiona. Tu vidimo napredak u Zagrebu gdje postoji više kanti za odložiti lampione po vrstama.

Petek je stoga pozvao Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša da se pobrinu za regulative oko otpada od nadgrobnih lampiona. Do tada neka državni i gradski dužnosnici prilikom službenih posjeta grobljima i spomenicima pokažu primjerom kako djeluju ekološki osviješteni građani.


Komentari