Tomašević: Kome nije u interesu da Zagreb ima sortirnicu? Interna revizija plinare u tijeku

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Redovna konferencija za medije gradonačelnika Tomislava Tomaševića, počela je u utorak u 11 sati u gradskoj upravi.

Konferenciju je najprije otvorila Dogradonačelnica Danijela Dolenec.  Tom je prilikom govorila o projektu Sovica za kojeg ističe kako će povećati kapacitete zagrebačkih vrtića.

“Vrijeme će biti do 21 sat kako bi roditelji koji rade do kasno popodne imali gdje ostaviti djecu. Bit će na Krugama, Sopotu, Črnomercu” rekla je Dolenec za projekt vrijedan 5.5 milijuna kuna.

Dodala je i kako bi, ako Skupština podrži ugovor se mogao potpisati krajem veljače, a projekt započeti već u ožujku. vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna.

Upitnik za RO jer nema podataka

Dolenec se osvrnula i na anketni upitnik za roditelje odgojitelje te komentirala navode o tome kako dobrovoljni i anonimni upitnik nije anoniman.

“Od njih se traže podaci o socio-ekonomskom statusu s ciljem da se kvalitetnije  profiliraju korisnici kako bi se saznalo više o njihovom statusu. Prije takvo što nisu ustupljivali gradu pa osim anegdotalnih, nemamo sustavne podatke”, objasnila je Dolenec.

Pozvala je sve da riješe upitnik.

Obnova privatnih zgrada: napravili sve što smo mogli

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet iznio je nove podatke o obnovi Zagreba nakon potresa.

“Kreće i obnova Crkve Krista Kralja i drugih u gradskom portfelju. što se tiče obnove privatnih zgrada i napravili smo sve što smo mogli, alocirali smo 160 milijuna kuna za to, kroz naš program pomoći podijelili smo milijuna kuna pomoći sugrađanima, posudili smo 16 suradnika Ministarstvu i tri Fondu za obnovu. Prema zadnjim informacija, konstrukcijska i nekonstrukcijska obnova trebala bi početku u i ožujku”, rekao je Korlaet.

Jembrih: Dimnjak u Dubravi uklanjali za vikend

Korlaet je istaknuo i kako će se također rušiti i zgrada u Petrinjskoj.

Korlaet je potom riječ prepustio Siniši Jembrihu, Zapovjednik javne vatrogasne postaje Zagreb (JVP).

Jembrih je podsjetio kako je zagrebački JVP 2021. godine imao 4 600 intervencije, a u te intervencije spadali su padovima dimnjaka, fasada i ukrasnik objekata.

“Uklonili smo lani 3.600 metera kvadratnih fasada i 1600 dimnjaka koji su visisli nad pločnikom. Nastavljamo akciju, građani kada zovu, izlazimo na teren. I ovaj vikend smo imali uklanjanje dimnjaka u Dubravi, a danas i jučer smo uklanjali fasade” izjavio je Jemrih te najavio kako će vatrogasci nastaviti svoje akcije visinskim vozilima i provjeravanjem  je li sve u redu vezano uz fasadu i sigurnost zgrada.

Tomašević o žičari: Dodatno ćemo zaštiti građane od buke

Tomislav Tomašević svoj govor na pressici je otvorio razgovorima o zagrebačkoj žičari.

Demantirao je kašnjenje plaćanja Dopplmayru i istaknuo kako je posljednji pregled bio u petak te se sada isčekuje mišljenje inspektorata.

Zbog žaljenja na buku, najavio je dodatne korake njihove zaštite.

“Otvorena je javna nabava na kojoj je stigao jedan ponuđač, a njegova je ponuda nije zadovoljila tehničke uvjete. Zbog toga idemo u aneks s Dopllemeyerom koji će napraviti dodatne radove na postaji za 1.7 milijuna te stavljanje pjeska u stupove kako bi se dodatno smanjile vibracije”, otkrio je Tomašević.

Školski odbori: Odličan interes, sve popunjeno!

Gradonačelnik je komentirao i školske odbore te istaknuo kako su oni u potpunosti popunjeni. Ipak, ostala su 22 odbora za koje se čeka provjera kaznene evidencija kandidata.

“Pozvali smo građane da se jave i uključe i interes je bio odličan. Imali smo 2963 prijave za 192 odbora. Javilo se 1650 građana. Ključno je da škole postanu ustanove uklopljenje u život lokalne zajednice” rekao je Tomašević.

O plinari: Interna kontrola je u tijeku

Novinaris u gradonačelnika pitali o situaciji sa gradskom plinarom, a Tomašević je rekao kako, iako je državna revizija gotova, ona interna je još u tijeku. Javnost je obećao upoznati s rezultatima kada završi.

O sortirnici: Prošla vlast nijednu nije izgradila.

Na upit za komentar s usporedbom njegove politike za otpad s onom bivše vlasti, Tomašević je rekao kako će sortirnica omogućiti Zagrebu da zarađuje od otpada koji građani generiraju, umjesto da plaćaju drugim tvrtkama da se nose s otpadom umjesto njih.

“Ne vidim kome nije u interesu da Zagreb ima sortirnicu. Takvo postrojenje je neusporedivo sa spalionicom i ni na koji način neće narušiti kvalitetu života u gradu. U prošloj vlasti nije izgrađeno ni jedno postrojenje. napravili smo zaokret u glomaznom i biootpadu, a sad radimo to i za suhe reciklate”, komentirao je Tomašević.

Novinari su još upitali i Korlaeta o zbrinjavanju žrtava potresa iz Hostela Arena u gradske stanove, na što je dogradonačelnik rekao kako je taj proces pri kraju.

Tomašević za preispitivanje covid potvrda.

Upitan o ukidanju covid potvrda i revidiranje mjera, Tomašević je rekao kako se slaže da mjere treba preispitati, a Zagreb je do sada potrošio nekoliko milijuna kuna.


Komentari