Poznati producent: Nisam ni znao o čemu se radi, a optužili su me da sam ustaško kopile! To je kulturni talibanizam

Foto: arhiv.pulafilmfestival.hr

Jozo Patljak, vlasnik Alka filma, druge najvažnije produkcijske kuće u Hrvatskoj, u intervju za Večernji list govoreći o lošem stanju u hrvatskoj kinematografiji, progovorio je i o Pulskom festivalu koji je, kaže, izgubio svaki smisao jer se više ne cijeni kvaliteta i pobjednici se znaju unaprijed.

Progovorio je i o osobnim neugodnostima koje je doživio na Pulskom festivalu na premijeri filma “Josef” čija radnja je vezana uz smrt Josipa Broza Tita. U tom filmu Marko Perković Thompson je jedan od glumaca, a osim toga radio je i glazbu za film.

“U filmu je trebala neka lirska i pjesma, a Marko Perković Thompson to dobro radi. Pozvao sam njega. Iako je u Arenu došao s glazbom, nisam znao da Thompson ne smije u Pulsku arenu. Iskreno, nisam ni znao o čemu se radi”, kaže Patljak.

No, nije sve na tome stalo. Ministarstvo kulture okrenulo mu je leđa nakon toga filma, a njegovim filmovima nije dodijeljena nijedna Arena. Iako je film “Josef”, kaže, remek-djelo, u Puli nije smio dobiti nijednu nagradu.

“Mi živimo u podijeljenom društvu, u kulturnom talibanizmu, ako se nisi opredijelio lijevo ili desno, onda je nemoguće raditi. Hribar mi je izravno rekao da, ako za film hoću nagradu, izbacim Thompsona. Čak mi je rekao i da sam ustaško kopile”, rekao je.


Komentari