Poznata plaća Šefa fonda za obnovu: Otkrio što se prvo obnavlja i je li spreman biti kandidat za gradonačelnika

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Obnova domova Zagrepčana nakon potresa trebala bi početi na proljeće. Šef Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić otkrio je što će se prvo obnavljati te koliko je novca pripremljeno.

Dobar dio građana obnavlja svoje domove sada i mimo Fonda. Objasnio je i kada oni mogu dobiti refundaciju novca.

“Građani trebaju podnijeti zahtjev, a nakon toga u roku od pet šest tjedana mogu dobiti novac”, rekao je Vanđelić za Novu TV.

Procijenjuje da će veliki građanski zahvati u centru grada početi u svibnju iduće godine. Odgovorio je hoće li se obnavljati blokovski.

“Jesam ja sam pobornik toga, jer bi bilo jeftinije, kad obnavljate blok onda jedan dio fiksnih troškova građana razmazujete na više zgrada i bit će jeftinije, a prometno opterećenje će biti manje”, izjavio je.

Objasnio je i da prikupljanje dokumenata košta nekoliko stotinu kuna.

“Prikupljanje dokumenata košta nekoliko stotina kuna, sustav to ima, ali ti dokumenti će se uskoro moći pokupiti iz svih mogućih sustava, jer radimo na novom IT rješenju”, objasnio je.

Je li spreman biti kandidat za gradonačelnika?

Uskoro će biti formiran i Odjel za prevenciju prevara.

“Oni će kontrolirati i zaposlenike i sve moguće povezanosti s građevinarima i to će činiti prije potpisa ugovora. Ukoliko se otkriju malverzacije ili korupcija, u tom slučaju poništit će se natječaj”, rekao je.

Objasnio je i što će biti u slučaju kada u višestambenoj zgradi dio stanara ne želi obnovu.

“U višestambenoj zgradi, zakon predviđa da stanari koji imaju većinu mogu preglasati manjinu. Stanarima koji ne žele obnovu, stavit će se zalog na njihovu nekretninu”, istaknuo je.

Rekao je i tko ima prioritet obnove.

“Niti ja niti gradonačelnik nemamo utjecaj na redoslijed obnove. Redoslijedi idu kada se zahtjevi podnesu. Ako bude velika količina, mi ćemo ih grupirati ili blokovski ili u smislu rasterećenja prometa u nekom dijelu grada”, objasnio je.

Kaže kako će iduće godine imati 40-ak zaposlenika, a u “vrhu opterećenja” do 80-ak. Plaća novog šefa Fonda je 13.000 kuna neto.

Na pitanje je li spreman biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika rekao je da i “nema baš afiniteta za politiku.”

“Nisam spreman uopće o tome sada razgovarati. Ne mogu sada o tome mogu razgovarati i nemam baš afiniteta za politiku, ali još ću razmisliti. Šanse da idem u utrku su pet posto”, zaključio je.


Komentari