Pozitivni ste na koronu ili ste završili u samoizolaciji? Evo kolika će vam biti naknada za to vrijeme

Završili ste u samoizolaciji ili ste se pak zarazili koranavirusom, a niste sigurni koliko će se to odraziti na vašu plaću? U nastavku vam donosimo što možete očekivati, te kome se obratiti u oba slučaja.

U slučaju zaraze idete na bolovanje

Ako je ste covid-19 pozitivni, tada vrijede pravila kao i kod drugih bolesti. Dakle, idete na bolovanje, odnosno na doznaci od doktora opće medicine pisat će vam “privremena nesposobnost za rad”. Kao i kod svakog bolovanja, troškovi idu na teret poslodavca, koji vam isplaćuje naknadu u visini plaće umanjene za određen iznos. Bolovanje započinje nakon razvijanja bolesti, temeljem čega je vaš liječnik utvrdio nesposobnost za rad.

Prva 42 bolovanja naknada plaće ide na teret poslodavca, dok nakon toga troškove snosi HZZO. U razdoblju u kojem bolovanje pokriva poslodavac, imajte na umu da zakonski vaša naknada ne smije biti niža od 70 posto osnovice, a koja se utvrđuje na temelju prosječne neto plaće u periodu od šest mjeseci prije bolovanja. Naknada može biti i viša, ovisno kako je utvrđeno u ugovoru piše tportal.

HZZO, nakon 43. kalendarskog dana bolovanju naknadu isplaćuje u visini od 70 posto prosječne neto plaće isplaćene u zadnjih šest mjeseci. Ako vam je plaća jednaka ili niža od 6080, dobit ćete navedeni postotak, a ako je viša, naknada će biti manja nego u razdoblju kada bolovanje pokriva poslodavac.

Djelatnicima u zdravstvu i onima koji u redovnom radu imaju povećan rizik zaraze oboljenje od koronavirusa priznaje se kao profesionalna bolest. U navedenom slučaju, naknada je puni iznos plaće i ide na teret HZZO-a, od prvog dana bez ograničenja najvišeg iznosa.

Samoizolaciju pokriva HZZO

Ako ste bliski kontakt osobe oboljele od koronavirusa i dobijete poziv od epidemiologa koji vam određuje mjeru samoizolacije, tada teret naknade plaća HZZO.

I u ovome slučaju, obiteljski liječnik vam piše bolovanje, ali razlog bolovanja je samoizolacija.  U ovom slučaju bolovanje HZZO isplaćuje bolovanje od prvog dana. Naknada plaće određuje se u stopostotnom iznosu, ali je isplata ograničena na naviše 4257,28 kuna mjesečno. Dakle, ako vam je plaća jednaka ili niža od navedenog iznosa, dobit ćete punu plaću, a ako je viša od tog iznosa, dobit ćete umanjeni iznos.

Naknadu plaće izravno isplaćuje HZZO, bez posredovanja poslodavca. U slučaju samoizolacije, s potrebnim dokumentima (izvješće o bolovanju, potvrda o plaći, preslika iskaznice i broj računa), zahtjev podnosite isključivo na e-mail adresu izolacija@hzzo.hr

U slučaju izolacije korištenje bolovanja nije obavezno, te s poslodavcem možete dogovoriti i rad od kuće ili korištenje godišnjeg odmora.

Ako vam je dijete mlađe od tri godine, tad imate pravo na naknadu plaće u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda 70 posto iznosa od utvrđene osnovice, do maksimalno propisanog iznosa od 4257 kuna.


Komentari