Pozitivan trend: Lani je rođeno više djece nego je to slučaj s godinom prije

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Na sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković, predstavio je, kako on tvrdi, “solidne” vijesti.

“Broj rođenih 2019. je 36.553 što je više nego 2018. kada je bilo 35.905 , a 2017. bilo je rođeno 35.221. Tu vidimo jedan pozitivan trend, no daleko je to od kompletnog anuliranja negativnog trenda”, kazao je.

Tom prilikom istaknuo je i druge mjere koje bi trebale dovesti do pozitivnih podataka, a jedna takva i novi je natječaj “Zaželi II” u kojem je Vlada dosad uložila 7,6 milijardi kuna u aktivne mjere zapošljavanja.

Za novi natječaj u vrijednosti od 300 milijuna kuna, u samo je nekoliko dana došlo više prijava od ukupnog iznosa natječaja, navodi.

“Budući da oko 80 posto postojećih korisnika želi nastavak tih mjera, ministar rada je poduzeo mjere kako bi se iznašlo dodatnih 200 milijuna kuna, dakle, da se ukupno iznađe 500 milijuna kuna”, rekao je Plenković.

Time će se nastaviti osiguravati radna mjesta za 6.300 zaposlenih žena, kako bi, za više od 30.000 krajnjih korisnika, odnosno starijih sugrađana koji trebaju pomoć i skrb, moglo osigurati da također imaju kvalitetan život, zaključio je.

Komentari