Povodom prvog dana škole: Najljepše pismo oca učitelju

Pixabay

“Danas moj mali sin kreće u školu – i sve će mu ondje neko vrijeme biti strano i novo i zato bih molio da budete nježni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata u avanturu koju će vjerovatno pratiti ratovi, tragedija, patnja. Takav će život zahtjevati vjeru, ljubav i hrabrost. Zato, dragi učitelju, molim vas uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete. Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Morat će naučiti da nisu svi ljudi pravedni, ni iskreni. Ali naučite ga također da na svakog lošeg dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa. Naučite ga da deset zarađenih centi vrijedi mnogo više nego jedan nađeni dolar, da je u školi mnogo časnije griješiti, nego varati. Naučite ga kako dostojanstveno gubiti i kako uživati u pobjedi kada dobiva. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nepopustiv s grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike. Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmjeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmijati kada si tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspjehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike. Naučite ga, ako možete, čudesnosti knjiga, ali dajte mu vremena da duboko razmišlja o vječnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cvijeća na zelenom brežuljku. Naučite ga da vjeruje u vlastite ideje, čak i ako mu svi kažu da su one pogrešne. Pokušajte mom sinu dati snagu da ne slijedi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga sluša, ali naučite ga također, da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine. Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada nema cijenu svog srca i duše. Neka ima hrabrosti da bude nestrpljiv, neka ima strpljena da bude hrabar. Naučite ga da uvijek ima uzvišenu vjeru u sebe, jer tada će uvijek imati uzvišenu vjeru u čovječanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtjev, ali pogledajte što možete učiniti. On je tako drag mali dječak, i on je moj sin.”

Ovo je predivno pismo napisao Abraham Lincoln učitelju njegova prvorođenca. Abraham Lincoln bio je 16. predsjednik SAD-a, od 1861. do 1865. godine, i otac četvero djece s Mary Todd.

Njegovo pismo još uvijek je aktualno i može služiti kao primjer za sve roditelje, ali posebno za – učitelje. Može služiti kao mali podsjetnik koliko je njihov posao bitan dio odrastanja svakog djeteta. Može im biti motivacija da i dalje ustraju u svom poslu. Može biti vodič kako ga još bolje obavljati i uz to odgajati učenika. U svakom slučaju, može biti učiteljska mantra kako bi nas djeca odvela u bolju budućnost.

Komentari