Povijesni dokumenti su jasni: Hrvatski državni arhiv spustio Orbanu zbog izjave o mađarskom moru

Hrvatski državni arhiv, Foto: Hina

Nakon što je predsjednik Milanović ustvrdio kako izjava mađarskog premijera Orbana o oduzetom moru ne prijete Hrvatskoj, a premijer Plenković ih ocijenio netočnim i neozbiljnima, o svemu se oglasio i Hrvatski državni arhiv na svojim društvenim mrežama.

U toj ustanovi na zagrebačkom Marulićevom trgu ističu kako Mađarskoj more nije moglo biti oduzeto iz jednostavnog razloga jer ga nikad nije ni imala

Iz Hrvatskog državnog arhiva reagirali su u srijedu na izjave mađarskog premijera Viktora Orbana te poručili da Mađarskoj more nije moglo biti oduzeto jer ga nikada nije ni imala.

Orban je prošli tjedan izjavio da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da “joj nisu oduzeli more”, očito se referirajući na hrvatsku obalu koja je nekoć bila u sastavu Austro-Ugarske Monarhije.

“Mađarski premijer Viktor Orban prošli tjedan izjavio je da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da ‘joj nisu oduzeli more’. Gospodin Orban očito je zalutao u jednom ‘bljesku’ povijesti koji mu, jamačno, nije jasan. Čak ni u tom povijesnom ‘bljesku’, koji Orbanu očito nije jasan, Rijeka nije bila mađarska, već je njome upravljao Riječki provizorij”, poručio je Hrvatski državni arhiv.

Dodaju i kako je riječko pitanje u vrijeme tadašnje Austro-Ugarske ostalo neriješeno i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe znano kao “Riječka krpica”, Hrvatski sabor je prihvatio provizorij 20. srpnja 1870. godine pod uvjetom da to bude privremeno rješenje.

Tako je i potvrđeno vladarovom odlukom donesenom između 28./29. srpnja iste godine kada je odlučeno da Rijekom i njenim kotarom upravlja guverner “Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja”. Imenovao ga je kralj, a predlagao predsjednik vlade.

Budući da je, kažu, pitanje Rijeke i nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe ostalo neriješeno (“Riječka krpica”), Hrvatski je sabor 20. srpnja 1870. prihvatio takvo stanje (Provizorij) pod uvjetom da to bude privremeno, a to je potvrđeno vladarovom odlukom od 28./29. srpnja 1870. Prema toj odluci, gradom i kotarom riječkim upravljao je guverner “Rijeke i hrvatsko-ugarskoga primorja” kojega je na prijedlog predsjednika vlade imenovao kralj, stoji u objavi.

“Dakle, Orban nešto što je privremeno i o čemu u konačnici odlučuje kralj, naziva mađarskim. Istinu o ovim događajima najbolje je potražiti u Hrvatskome državnom arhivu iz čijih se dokumenata može iščitati da niti jedan milimetar hrvatske obale nikada nije bio mađarski”, predložili su iz Hrvatskog državnog arhiva koji i dan danas čuva dokument nagodbe.

To uključuje i “Riječku krpicu” koju ocjenjuju “samo jednim od podsjetnika kako su se hrvatske granice pokušavale prekrajati i diplomatskim prevarama”.

Osim osude Orbanove izjave, Plenković je ustvrdio i kako je suradnja Mađarske i Hrvatske tijekom energetskih sankcija Rusiji bitnija Budimpešti, nego Zagrebu.


Komentari