POTPUNA ANONIMNOST Iz grada komentirali bar kodove na upitnicima za roditelje-odgojitelje, tamo su samo radi jednostavne naredbe

Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Zagreb.info)

Nakon što su se iz inicijative Djeca su budućnost požalili na neanonimnost anonimnih upitnika, Grad Zagreb reagirao je medijskim priopćenjem na ove optužbe.

Podsjetimo, bar kodovi na upitniku s 33 pitanja izazvali su bojazan kako se time prate upitnici i poništava privatnost.

Iz Grada su, međutim poručili kako su upitnici potpuno anonimni.

“Barkod koji se nalazi na njima služi isključivo za kuvertiranje, odnosno daje naredbu da ubaci dva lista u kuvertu na stroju. Uputa koju je Grad Zagreb dao korisnicima je da slobodno izrežu barkod i vrate popunjeni upitnik bez njega ukoliko imaju ikakve sumnje oko anonimnosti. Nikakvi osobni podaci nisu vezani za taj kod”, komentirali su iz Grada.

Podsjetimo, Grad Zagreb, preko Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe sa invaliditetom majkama odgajateljicama poslao je upitnik u petak u kojima ih ispituje o općim podacima, obiteljskom statusu, stambenom statusu, podaci o zaposlenju i prihodima te podaci o socijalnim naknadama. Iz udruge su naglasili kako korisnici mjere roditelj odgojitelj neće davati te podatke.

“Roditelji odgojitelji i dalje stoje pri tome da im ne izlaze u susret dajući im te podatke o obiteljima i kućanstvu jer smatraju da su to trebali obaviti prije, a ne kada su donijeli štetnu odluku za korisnike mjere roditelj odgojitelj”, poručili su i upozorili da upitnici nisu anonimni”, poručili su iz udruge, smatrajući da im se gradska vlast izruguje s bar kodovima.

Još uvijek su nezadovoljni što im Grad, kako navode, nije dao nikakvu kompenzaciju.

“Gradska uprava im još nije ponudila nikakve kompenzacijske mjere, dio roditelja odgojitelja koji okuplja građanska inicijativa U djeci je budućnost pod koordinacijom Adele Abidović i Dunje Jeleč početkom siječnja su na Visoki upravni sud RH zajedno sa bivšim pročelnikom Ivicom Lovrićem podnijeli podnesak za ocjenu zakonitosti donesene odluke”, podsjetili su iz Inicijative.


Komentari