Potpisan kolektivni ugovor: Poslodavcima ušteda od oko 600 kuna po radniku, a radnicima 2.116 kuna više

Pixabay

Promicanje dijaloga između radnika i poslodavaca zajednički je cilj Grada Zagreba i predstavnika sindikata koji djeluje u trgovačkim društvima u vlasništvu grada. 

Uvažavajući situaciju na tržištu rada, iz Grada ističu potrebu za istinskim dijalogom među socijalnim partnerima naglašavanjem uloge zaposlenika u procesu gospodarskog razvoja grada, posebice u procesu usluživanja svih sugrađana.

U tom kontekstu, radi reguliranja isplate obveze za božićnicu u 2019. godini za radnike u trgovačkim društvima Grada Zagreba: Zagrebački holding, Zagrebački električni tramvaj i Vodoopskrba i odvodnja, danas je u prostorijama Gradske uprave potpisan Kolektivni ugovor između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu sa gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem.

S obzirom da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 01. siječnja 2020., današnji ugovor potpisan je kako bi se za zadnja tri mjeseca 2019. iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka.

Tako je dogovoreno da se radnicima umjesto 2.884 kuna božićnice koja je u cijelosti oporeziva te bi poslodavca u prosjeku teretila za 5.600 kuna, iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3.500 kuna. Pored toga u mjesecima listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi se još po 500 kuna nagrade mjesečno pa je ukupan iznos koji bi radnici po tom osnovu dobili 5.000 kuna.


Uz uštede od oko 600 kn po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2.116 kuna više. 

Pored reguliranja isplate božićnice dogovoreno je da se za zadnja tri mjeseca u 2019. godini, umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto iznosu, iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu.

Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama.

Komentari

loading...