Postoji li opasnost da dođe do još jedne poplave na Trešnjevci? Evo što o tome kaže stručnjak

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Dvije poplave i velike štete na području Trešnjevke jasno su upozorenje Gradu da je sanacija vodoopskrbne mreže nužna. Štete su velike. Naime, puknuće cijevi uzrokovalo je poplavu u čak 19 kuća, a profesor i stručnjak za hidrodinamiku i vodogradnju Vladimir Adndročec, smatra da su velike šanse da dođe do trećeg puknuća, piše Jutarnji.

Puno vode iscuri

“Selska je baš nesretna zona jer ima opterećenje velikog broja vozila, ali i tlakove zbog napajanja podsljemenske zone”, objašnjava profesor i otkriva da je prije deset godina sudjelovao na studiji razvoja vodoopskrbe u glavnom gradu, a tada se razgovaralo o istim temama.

“Puno vode jednostavno iscuri, više od 60 milijuna kubika godišnje. Nije se ništa poduzelo, iako su svi modeli osmišljeni, kao hidraulički model. Ispada da treba puno ulagati”, objašnjava Andročec i dodaje da se tada spominjao iznos od 100 milijuna eura kako bi se gubitak vode smanjio na 20 ili 30 posto. Trenutno gubimo čak 50 posto vode.

Još uvijek nema konkretnih procjena o razmjerima šteta na području Trešnjevke, a na teren će izlaziti djelatnici Vodoopskrbe koji će raditi procjene.

Prometnica se otvara u četvrtak

Jutarnji doznaje da će trošak radova na puknuću od nedjelje iznositi čak 270 tisuća kuna. Navedena cifra odnosi se na sanaciju kolnika, pješačke staze, rubnjaka te zamjenu kanalizacijskih poklopaca. Prometnica bi se trebala otvoriti ovog četvrtka, 30. rujna.

Sastali se Tomašević i Ćorić

Inače, danas su na ovo temu raspravljali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

“Obavijestio sam gradonačelnika o planovima iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak koji su planirani u narednom razdoblju. Grad Zagreb bit će financiran u okviru 33 projekta koja su dostavljena prema Ministarstvu, odnosno, Hrvatskim vodama za sufinanciranje. Nažalost, Selska nije među tim projektima. Mi ćemo od Ministarstva i Hrvatskih voda i dalje inzistirati na sufinanciranju vodovodne mreže”, poručio je Ćorić, a o kojoj je cifri riječ otkrio je Tomašević.

“Govorimo o nekih 55 milijuna kuna iz Nacionalnog plana koje bismo u kratkom roku mogli povući za sanaciju vodovodne mreže. Što se tiče Selske, postoji neka projektna dokumentacija, ali nije još spremna. Na tome ćemo raditi. Tu su i projekti vezani za odvodnju”, proučio je.

Komentari