POSEBAN OPREZ NA BUNDEKU I JARUNU: Rijeke, jezera, potoci i šoderice najopasniji su za kupanje

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Policija i Crveni križ ponovo upozoravaju kupače na pojačani oprez, kako se ne bi ponovila tragedija s Jaruna koja je prošlog tjedna potresla Zagrepčane.

U danima ljetnih vrućina i sparina mnogi će građani potražiti osvježenje u kupanju na jezerima, rijekama, bazenima i moru, pa iz policije i Crvenog križa upozoravaju da takva vrsta osvježenja često skriva mnogobrojne opasnosti od utapljanja ili drugih opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu.

Rijeke, jezera, potoci i šoderice najopasniji su za kupanje

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more.

“Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok. Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti”, upozorili su iz policije i Crvenog križa.

Radi prevencije takvih događaja i podizanja razine svijesti građana o opasnostima koje prijete ponovili su važne savjete za kupače: ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale, koristite uređene plaže na kojima postoji spasilačka služba, ne skačite u vodu sa mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno, ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga, ne plivajte neposredno nakon obroka, ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući, izbjegavajte plivati sami.

Posebno su istaknuli kako djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe te poručili roditeljima da imaju stalni nadzor nad djetetom jer se ono može utopiti i u plitkoj vodi.

Neplivači ili osobe koje slabije plivaju moraju obavezno koristiti pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača, a ako kupači u vodi primije nekoga u nevolji, odmah trebaju pružiti ili potražiti pomoć te pozvati 112 ili 192.

Info centar policije je na varaždinskoj Gradskoj tržnici, kod ulaza kroz vežu iz Kukuljevićeve ulice.

POLICIJA OTKRILA DETALJE STRAVIČNOG UTAPANJA NA JARUNU : ‘Našli su ga na dubini od 3 metra’


Komentari