Posavec priznao sve i dao ostavku! Tajne snimke razotkrivaju sve, uhićen zbog dvije mlađe dame?

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U velikoj akciji policije i PNUSKOK-a u petak je uhićen međimurski župan Matija Posavec. Sada cure i novi detalji zašto je došlo do uhićenja. Nisu dugo ni on ni župan Kovač proveli u pritvoru. Pušteni su na slobodu.

Posavec je sve priznao i dao je ostavku na mjesto župana, doznaje N1. Kako javlja MUP, policajac je udaljen iz službe.

Naime, u policijskoj akciji, uz njega su još osumnjičeni saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, županijski pročelnik Milorad Novković, donedavni predsjednik Upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josip Kobal, te Kovačev prijatelj Damir Ledenčan i policijski inspektor Mario Sever.

Koliko je za sada poznato, Posavca se povezuje s primanjem mita, i to 10 tisuća kuna upravo od Kobala, kojemu je osigurao novi mandat na čelu lokalnog ŽUC-a. Učinio je to, sumnja se, koristeći svoju poziciju međimurskog župana zbog čega je imao ogroman utjecaj na odluke koje je donosila skupština Međimurske županije, piše Telegram.

Više puta ga kontaktirao i tražio posao za kandidatkinju

Istražitelji su, prema do sada dostupnim podacima, Posavca počeli tajno nadzirati još krajem prošle godine. Tada je, tvrdi USKOK, realizirao prvo zapošljavanje koje nije bilo u skladu sa zakonom. Naime, sumnja se da je svoj položaj župana iskoristio da bi izvjesnu Josipu M. zaposlio u Međimurskoj županiji. Snimljen je kako traži pročelnika Novkovića da joj pogoduje ne bi li dobila posao u Županiji.

Kako je vidljivo iz dokumentacije Međimurske županije, u to je vrijeme u tijeku bio natječaj za samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove.

Budući je Novković vodio upravo taj odjel Posavec ga je, prema podacima USKOK-a, u više navrata, do početka veljače ove godine kontaktirao i tražio da se osigura posao za njegovu kandidatkinju.

Pitanja i zadaci s testiranja

Kako tvrde istražitelji, Novković je dao mladoj kandidatkinji uvid u pitanja i zadatke s testiranja ne bi li ostvarila najbolji rezultat. Nakon toga je donio i rješenje kojim je primljena na radno mjesto u njegov odjel.

No, Posavca i Novkovića povezuje se s još jednim sumnjivim zapošljavanjem. Naime, negdje krajem ožujka ove godine, kako proizlazi iz tajnih snimki, Posavec je tražio Novakovića da zaposli i mlađahnu Tenu Č.. Kako bi mogao udovoljiti županovom zahtjevu Novković je, stoji u prijavi, najprije sistematizirao ovo radno mjesto u svom odjelu. Sasvim konkretno, sumnja se da ga je prilagodio stručnoj spremi Posavčeve kandidatkinje.

Nakon što je Posavec potpisao tu novu sistematizaciju Novković je otvorio javni natječaj za obavljanje vježbeničkog staža. Uz to je, sumnja USKOK, i ovoj kandidatkinji dao zadatke kako bi se unaprijed pripremila. Na kraju je i ona, po županovom nalogu, primljena na radno mjesto u Međimurskoj županiji.

Nagrada od deset tisuća kuna

Kako tvrde istražitelji, mito je Posavec dobio samo od Josipa Kobala, člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Njemu je, naime, mandat u tom upravnom vijeću isticao krajem srpnja ove godine, a istražitelji tvrde, da je na osnovu dogovora s Posavcem dobio priliku za nastavak rada na toj poziciji.

Prema tajnim snimkama Posavec je iskoristio svoju političku moć i osigurao preko Odbora za izbor i imenovanje Skupštine Međimurske županije da predloži upravo Kobala za Upravni odbor ŽUC-a. To se, kako je vidljivo iz dokumentacije, i dogodilo, te je Skupština prijedlog odbora prihvatila. Kobal je, pak, što su istražitelji također zabilježili, predao za to Posavcu nagradu od 10 tisuća kuna.


Komentari