Porezna reforma na teret građana: Zagrebu prijeti povećanje cijena vrtića i javnog prijevoza

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Vladina porezna reforma koja uključuje podizanje osobnog odbitka s 3800 na 4000 kuna u idućoj godini nije naišla na razumijevanje načelnika i gradonačelnika diljem zemlje obzirom da to porezno rasterećenje izbija novac iz njihovih blagajni, javlja Večernji list.

Ministar financija Zdravko Marić pojasnio je kako je riječ o poreznom rasterećenju od 500 milijuna kuna za koliko će se, u samo u jednoj godini, smanjiti budžeti 428 općina i 127 gradova. Valja napomenuti da je u prvih šest mjeseci tekuće godine lokalna država ostvarila 1,2 milijarde kuna suficita pa je očito procijenjeno da to može podnijeti.

S takvom odlukom ne miri se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji traži hitan sastanak s premijerom Plenkovićem kako bi raspravili novi prijedlog porezne reforme koju naziva “guljenjem kože”. Četvrti krug porezne reforme koji donosi ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina i olakšicu od 50 posto za one od 26 do 30 godina Zagrebu odnosi 286 milijun kuna prihoda, a podizanje neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4000 kuna još 160 milijuna kuna manje.

Pročelnica u Gradu Zagrebu Mirka Jozić istaknula je pritom da bi plaća veća za nekoliko stotina kuna na osnovu nižeg poreza i prireza mogla značiti i skuplje cijene javnog prijevoza ili vrtića. Dodala je i da se poreznom reformom čak 13 puta utjecalo na smanjenje prihoda gradskom budžetu.

Problem s poreznom reformom ne muči samo zagrebačkog gradonačelnika. “Nastojimo državu uvjeriti da ne provodi takvu poreznu reformu. Ovaj prijedlog je nepravedan jer kažnjava gradove koji imaju punu zaposlenost i najveći udio zaposlenih mladih ljudi. Država ovako pojačava nejednakosti i prijedlog je neprihvatljiv”, kaže varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok dodajkući kako nema govora o tome da ćemo zbog reforme podizati cijene usluga za građane.


Komentari

loading...