Pomoćnica ravnateljice jedne zagrebačke škole oprala 2,2 milijuna kuna, te s računa škole potrošila još oko 85 tisuća kuna za privatne troškove

Photo: Davor Puklavec/24sata

Policijska uprava zagrebačka na svojim je stranicama izvijestila javnost o financijskim malverzacijama pomoćnice ravnateljice jedne zagrebačke škole, kojim je tu školu oštetila za više od 2,2 milijuna kuna. Kontaktirali smo policiju kako bismo saznali o kojoj se školi radi, ali nam nisu mogli otkriti jer kažu da se radi o službenim podacima.

Pomoćnica ravnateljice jedne zagrebačke škole je od sredine ožujka 2017. godine do kraja studenog 2017. godine u 26 navrata dala nalog računovodstvu da temeljem nevjerodostojne dokumentacije uplate iz proračunskih sredstava škole 1.772.250 kuna na račun jednog trgovačkog društva.

Nakon toga je direktor tog trgovačkog društva, kako bi opravdao tu uplatu, sa žiro računa škole ispostavio lažne račune čime je za trgovačko društvo pribavljena imovinska korist na štetu školskog proračuna.

Time je pomoćnica ravnateljice počinila kaznena djela “Zlouporaba položaja i ovlasti” i “Krivotvorenje službene ili poslovne isprave”, a 41-godišnjak koji je bio direktor trgovačkog društva je počinio djela “Zlouporaba položaja i ovlasti” pomaganjem i “Krivotvorenje službene ili poslovne isprave”.

Isto djelo je ponovila s još jednom osobom čime je školu oštetila za dodatnih 500 tisuća kuna.

No, kriminalnim malverzacijama tu nije kraj. Sumnja se da je pomoćnica ravnateljice koristila službenu poslovnu kreditnu karticu od siječnja do kraja prosinca 2017. za privatne troškove (podizanjem gotovog novca na bankomatu i kupnjom robe za osobne potrebe), te je tako oštetila školu za 57.780,17 kuna.

Također, sumnja se da je u listopadu 2017. godine neosnovano kupila i za sebe prisvojila informatičku opremu ukupne vrijednosti od 27.969,38 kuna, čiju je kupnju u ime škole osobno odobrila svojim parafom, iako je znala da sukladno pravilniku nema ovlasti potpisati dokumentaciju za nabavu robe iznad 20.000 kuna.


Komentari