POLICIJA POZIVA NA OPREZ: Varaju starije osobe na kućnom pragu

Pixabay

Jučer oko 11 sati na Peščenici u Zapoljskoj ulici, 82-godišnjakinja je pustila u stan nepoznatog počinitelja jer se predstavio kao službena osoba. Kada je oštećena otišla u drugu prostoriju on joj je ukrao novčanik sa više stotina kuna.

Isti dan, između 14 i 15 sati, ali ovaj put u Dubravi u Šatorskoj ulici, nepoznati je počinitelj ispred kuće dočekao 80-godišnjakinju kojoj se predstavio kao zaposlenik javnog poduzeća te je s njom ušao kuću. Rekao joj je da treba zamijeniti neke od instalacija i brojilo, a kada  mu je oštećena predala nekoliko stotina kuna za “navodni” popravak, on je izašao iz kuće te se nije vratio.

Zbog navedenih događaja policija ja na svojim stranicama upozorila građane na prevarante koji, kako kažu, iznova, maštovito i bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu.

Modus operandi

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan. Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Policijska uprava zagrebačka podsjeća svoje građane da posebno budu oprezni ako se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom. Također oprez je nužan i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak.

“Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično)”, poručuje policija.

Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi nam pomogli u njihovom pronalasku.

   


Komentari