POLICIJA POZIVA NA OPREZ! Prevaranti na internetu: Mladić ukrao 12 tisuća kuna i trošio ih na kladionicu

Foto: Pixabay

Dvadesetogodišnji mladić osumnjičen je za kazneno djelo Računalna prijevara, za koje zakon predviđa kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sumnja se da je početkom 2018. godine putem društvene mreže stupio u kontakt s 28-godišnjakom od kojeg je prijevarom dobio sliku njegove bankovne kartice.

Osumnjičeni je potom pribavio i povjerljive podatke bankovne kartice te je bez znanja oštećenog, u periodu od sredine svibnja do sredine lipnja 2018. godine putem interneta obavio 25 novčanih transakcija na način da je s računa oštećenog prebacivao i uplaćivao njegov novac na svoj račun registriran u kladionici.

Novac je potom koristio na klađenje i za druge osobne potrebe. Sveukupna materijalna šteta iznosi oko 12 tisuća kuna.

Upozorenje policije

Policija još jednom upozorava građane da putem interneta ne daju svoje osobne podatke nepoznatim osobama, kao što se i u realnom svijetu nepoznatima ne daju osobni podaci ili osobni dokumenti (osobna iskaznica, putovnica, kreditna kartica i sl.).

Počinitelji često putem društvenih mreža prikupljaju vaše osobne podatke i to im može pomoći da pristupe vašim bankovnim računima, uzimaju zajmove ili obavljaju druge nezakonite poslove u vaše ime ili te podatke prodaju drugim prevarantima, kazali su iz policije.


Komentari