Pogledajte kako SPRIJEČITI KRAĐE i PROVALE U VRIJEME BLAGDANA

en.wikipedia.org

Kako u gužvama i na velikim događajima razbojnici koriste priliku i “operiraju” u trenutku nepažnje PUZ je izdao upozorenje za građane.

Na području Policijske uprave zagrebačke već se niz godina redovito provodi preventivna akcija pod nazivom „STOP! provalama u automobile“. Akcija započinje uoči blagdana Svih svetih, kada se svim policijskim postajama dostavljaju promidžbeni materijali – promotivni letci i plakati, koji se distribuiraju i postavljaju u zonama groblja (parkirališta, cvjećarnice i trgovine svijećama, upravne zgrade), kako bi se posjetitelje groblja upozorilo na opasnost od navedenog kaznenog djela. Akcija se nastavlja i uoči nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, kada se navedeni promidžbeni materijal postavlja na info-pultovima i blagajnama i na ulazima u velike trgovačke centre, uključujući njihove garaže i parkirališta, s istim ciljem upozoravanja građana i smanjenja broja počinjenja navedenog kaznenog djela.

Savjetujemo građanima da koriste javni prijevoz i uređena parkirališta, a kada vozilo ostavljaju bez nadzora, potrebno poduzeti nekoliko mjera kako bi spriječili provale u vozila, a to su:

Uvijek kada napuštate vozilo ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo ne ostavljajte dokumente i vrijedne predmete u vozilu, naročito ne na vidnom mjestu, ako ste bili u trgovini, ne ostavljajte vrećice i pakete u vozilu.

Kako će velik dio građana za odlazak na groblja koristiti javni gradski prijevoz, upozoravamo i na džepne krađe prilikom vožnje javnim gradskim prijevozom, jer džepari najčešće djeluju u gužvi. Pomno odabiru žrtve i koriste bliski kontakt, a znaju se i upustiti u razgovor sa žrtvom. Najčešće kradu zavlačenjem ruke u torbicu ili dio odjeće, ili čak oštrim predmetom režu torbice ili odjeću te izvlače novčanik. Džepari često rade u paru, dok jedan odabire žrtvu i krade, drugi preuzima plijen i bježi.

Građanima savjetujemo da sa sobom nose samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica. Gotovinu, kartice i sitni novac nosite odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koji se otvara bude s unutarnje strane, uz tijelo. Savjetujemo građanima da više pozornosti obrate na svoje vrijednosti kada se nalaze u gužvi, ukoliko ih nose sa sobom te da svoje torbe nikada ne ostavljaju otvorene i izvan vidokruga.

Česte su i provale u domove u vrijeme blagdana, kada građani odlaze iz svojih domova, bilo na jedan ili više dana. Počinitelji tada računaju da vas neće biti makar i taj jedan jedini dan te je potrebno poduzeti najjednostavnije samozaštitne mjere – poput zatvaranja vrata balkona i prozora. Tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično.

Treba malo više pažnje posvetiti zapažanju kretanja nepoznatih osoba u zgradi ili kvartu, nepoznatu osobu u svojoj zgradi slobodno uljudno priupitati možete li mu pomoći odnosno koga traži. Često će taj Vaš ljudski pristup pokolebati mogućeg počinitelja u daljnjoj nakani da provali u nečiji stan. Vodite računa o ispravnosti rasvjetnih tijela u stubištima stambenih zgrada te rasvjete u vrtu kod obiteljskih kuća, stoji na stranicama PUZ-a.


Komentari