POGLEDAJTE BROJKE: Koliko Zagreb odskače za ostalim dijelovima Hrvatske

Davor Pongracic / CROPIX

Prosječna neto plaća u Zagrebu gotovo je 42 posto veća od prosječne plaće u Varaždinskoj županiji, hrvatskoj regiji s najmanjim prosječnim plaćama. I ne samo to: prosječna neto plaća u metropoli za preko 17 posto je veća od prosječne hrvatske plaće, a u posljednjih 14 godina bila je barem 15 posto iznad prosječne plaće u zemlji.

Rezultati su to nove analize Hrvatske gospodarske komore o plaćama po županijama. Analiza Komore otkriva kako razina plaća u velikoj mjeri varira od jedne do druge županije, čak i ako je riječ o razmjerno malim udaljenostima, što u velikoj mjeri utječe i na unutarnje migracije stanovništva, donosi Novac.hr

Analiza HGK, inače, temelji se na podacima o prosječnim plaćama po županijama za 2017. godinu, što su, ističu u Komori, i posljednji dostupni relevantni podaci o prosječnim primanjima zaposlenih po regijama. Uz to, u obzir uzima i analizu Fine o prosječnim plaćama kod poduzetnika po županijama u prošloj godini, pri čemu valja naglasiti kako Finini podaci ne uzimaju u obzir, primjerice, plaće financijskog sektora, a rezultati su izvedeni prema sjedištima tvrtki, a ne prema mjestu rada zaposlenika, što uvelike iskrivljuje slike, objašnjavaju u HGK.

Unatoč tome, analiza Komore je značajna jer pokazuje da se jaz u visini prosječnih plaća u Hrvatskoj po županijama tijekom godina nije značajnije smanjio. Iznos prosječne plaće u Zagrebu, koja je 2017. godine iznosila 6.990 kuna, i dalje je znatno veći i od prosječne plaće na razini zemlje, koja je tada iznosila 5.971 kunu, i od prosječnih plaća u svim drugim županijama.
Prosječnu neto plaću veću od nacionalnog prosjeka, osim Zagreba, imaju, naime, još jedino Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, dok je Istarska županija bila vrlo blizu prosjeka. S druge strane, na dnu ljestvice prosječnih plaća u Hrvatskoj su Međimurska, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska i Varaždinska županija, u kojoj je prosječna neto plaća u 2017. godini iznosila samo 4.929 kuna.

Dobra je vijest da plaće u Hrvatskoj posljednjih godina rastu u svim županijama. No, i dinamika rasta varira od jedne do druge županije, pa je u 2017. godini u odnosu na godinu ranije najveći rast plaća, 7,9 posto, zabilježen u Zagrebačkoj županiji, dok su neto primanja zaposlenih najmanje, samo 1,4 posto, porasla u Brodsko-posavskoj županiji. Posebno je izražen rast plaća u jadranskim županijama, što je rezultat jakog turizma na obali.

Druga dobra vijest je da se razlike u visini prosječnih plaća među županijama posljednjih godina ipak polako smanjuju. Tako je raspon između najviše i najniže neto plaće po županijama u 2015. godini iznosio 1:1,46, a u 2017. godini 1:1,42, pokazuje analiza HGK.

“Visina i dinamika plaća po regijama dijelom je ovisna o demografskim kretanjima i gospodarskoj strukturi regija, odnosno o snazi pritiska nedostatka radnika u pojedinim djelatnostima, te o potrebi zaustavljanja emigracijskih tokova. U takvim su okolnostima regionalne razlike u visini plaća i u dinamici njihova kretanja i dalje snažno izražene, ali sa sve jasnijim znacima pozitivnih tendencija u kretanju plaća”, zaključuje se u analizi HGK.


Komentari