Počeo prodajući ženino cvijeće u Zagrebu: Iznenada preminuo samozatajni milijunaš koji je ugostio Sanadera

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Na Sardiniji je danas iznenada preminuo Juroslav Buljubašić, poduzetnik koji je dugo vremena slovio za najbogatijeg Dalmatinca i jednog od najbogatijih Hrvata.

Buljubašić je u srijedu doživio teški moždani udar tijelom krstarenja na svojem brodu. U bolnici na Sardiniji mu je pružena liječnička pomoć, no spasa, nažalost, nije bilo.

Iza sebe je ostavio suprugu Gordanu, tri sina i kćer.

Buljubašić je nerijetko nazivali “čovjekom ispred svog vremena”. Svoj poduzetnički duh ostvario još u vrijeme socijalizma. Iako, kako je sam priznao, “nije bio najbolji učenik”, vrlo brzo je krenuo putem uspjeha. Naime, samo kratko se zadržao u državnom PTT-u kao elektromehaničar za telekomunikacije…

“Budući da poslije vjenčanja nisam mogao plaćati podstanarstvo i vraćati kredit za automobil, 1982. sam krenuo u privatni biznis. Brzo smo imali obrt s 30 radnika, pa smo se udružili i osnovali OOUR kako bismo doskočili sustavu. Montirali smo telefonske centrale, satelitski TV, videonadzor i sve vezano uz slabu struju”, ispričao je svojedobno Buljubašić čije se bogatstvo početkom ovog desetljeća procjenjivalo na više od 80-tak milijuna eura.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Jedna od zanimljivosti jest da je poduzetnički život počeo prodajući u Zagrebu cvijeće iz vrta svoje žene.

U fokus javnosti došao je 2016. kada se prolomila vijest da Ivo Sanader ljetuje na njegovoj jahti na kojoj je noćenje stajalo 110.000 eura. Potvrdio je da je ugostio Sanadera, uz napomenu da mu nije naplatio. Naime, Buljubašić je, ironično, upoznao državnog odvjetnika Mladena Bajića i Sanadera pa je, ispričao je, zbog “grižnje savjesti” izašao posrnulom premijeru u susret.


Komentari