Počele prijave zahtjeva za očuvanje radnih mjesta: Isplate već krajem tjedna

HZZ

Od ponoći je počela mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta i do sada je zaprimljeno oko 1800 zahtjeva, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ante Lončar za N1.

Zahtjevi se primaju do daljnjeg, a broj osoba koje poslodavac može dobiti uz potporu za zapošljavanje ne može biti veći od 50% prosječnog broja zaposlenih unazad 12 mjeseci.

Ova potpora je dostupna poduzetnicima ukoliko će zapošljavanje uz potporu dovesti do neto povećanja broja zaposlenih u odnosu na prosječan broj zaposlenih u posljednjih 12 mjeseci, stoji u mjeri.

Prosječan broj zaposlenih predstavlja izračun kretanja broja zaposlenih po svakom mjesecu unazad 12 mjeseci, a radnici za koje teče ugovorna obveza po ugovoru o dodjeli potpore za zapošljavanje temeljem potpore za zapošljavanje dodijeljene u 2019. godini ne ulaze u izračun prosječne zaposlenosti.

Zanimljivo je i kako poslodavac sebe može navesti kao zaposlenog i na temelju toga za sebe tražiti minimalnu naknadu.

Lončar je pozvao sve da iskoriste priliku i pošalju zahtjev, ali ih potiče kako bi bilo najbolje da to učine putem online prijave.

Prilikom prijave, poslodavci su dužni priložiti dokaz zbog kojeg ne mogu obavljati djelatnost, a ravnatelj Lončar je kazao kako to može biti recimo pad prometa, otkazane narudžbe pa čak i nedostupnost sirovina.

Cilj mjere je zadržati postojeću radnu snagu i stati na kraj otpuštanjima radnika, a prve isplate naknada koje će ići do 3250 kuna po radniku, trebale bi početi već u četvrtak ili petak.


Komentari