Počela vožnja vlakovima, distanca ne postoji, a putnici tvrde: ’Ne gine nam drugi val zaraze’

U 7:25, s kašnjenjem od šest, sedam minuta, krenuo je putnički vlak s Vrapča. Za neke putnike ovo je prvi susret s današnjim popuštanjem mjera, a popuštanje su iskoristili mnogi. Naime, na liniji Vrapče – Glavni kolodvor nastala je gužva i nestala fizička distanca.

Putnici su stajali na prolazima, neki s maskom, neki bez iste, a oni koji su sjedili čak su i uspjeli održati kakvu takvu distancu.

Ovakva vožnja nije ugodna ni samim putnicima tvrde, a i oni sami donose zaključke iz viđenog.

“Na ovaj način, ne gine nam drugi val zaraze virusom”, kazala je jedna od putnica vlaka Vrapče-Glavni kolodvor koja je istaknula i kako ona jedina u vlaku nosi masku.

Na ulazu u vlak dostupan je dezificijens, ali rijetki ga koriste.

A upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad u djelatnostima prijevoza putnika međužupanijskog kopnenog prijevoza tijekom pandemije COVID-19, poprilično su jasne.

“Operite ruke prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane, te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa,…). Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu obavezna je dezinfekcija ruku (voznog osoblja i putnika)”, stoji u preporukama.

U preporukama stoji i kako je potrebno redovno čišćenje unutrašnjosti prijevoznog sredstva
nakon vožnje, pri čemu je dodatna pažnja usmjerena na određene dijelove vozila.

“Pri čišćenju unutrašnjosti posebno pazite na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate na ulaznim i izlaznim vratima”, istaknuli su.

Uostalom, preporučeno je i da se zatvoreni prostori prozračavaju otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posvetiti posebnu pažnju praćenju stanja filtera i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeriti pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporuča se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira
u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju
koncentraciju potencijalno zaraznih čestica, ističu.

Dakako, osim što preporučavaju održavanje distance od 1,5 metar od djelatnika i putnika, preporuča se i postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika. U vlakovima i autobusima gdje je upravljačka kabina odvojena od ostalog prostora s putnicima ta vrsta mjere nije potrebna. Putnici tijekom vožnje moraju nositi maske za lice, izuzev djece, tvrde.

Preporuča se i beskontaktna kupnja karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja. Nema prodaje karata u sredstvima javnog prijevoza već isključivo na blagajnama, automatima, na kioscima ili na drugi odgovarajući način, istaknuli su.

Tako je karte na Glavnom kolodvoru moguće kupiti na šalteru (prozoru) smještenu s desne strane zgrade, a na prvim peronima zabranjen je prolaz za putnike te je ograđen željeznom ogradom. Na ogradi stoji i obavijest “Ulaz na perone sa zapadne strane kolodvorske zgrade”.


Komentari