Psihijatri s Rebra pobunili se protiv ravnatelja Ćorušića, došli ih podržati PTSP-evci

Opet previranja na Rebru. Psihijatri i medicinske sestre s odjela psihijatrije poslali su pismo ministru zdravstva Viliju Berošu i ministru branitelja Tomi Medvedu u kojem se bune protiv izbacivanja njihove klinike iz bolnice i preseljenja u hotel Rebro, javlja Index.

Pismo su potpisli 51 liječnik i medicinska sestra, u kojem su se usprotivili odluci ravnatelja bolnice Ante Ćorušića da ih iseli iz zgrade građene baš za Zavod za psihološku medicinu i da u nju useli 35 kreveta iz potresom oštećene bolnice Jordanovac. Berošu su pismo poslali kao nadležnome ministru bez čijeg blagoslova se preseljenje ne bi smjelo obaviti, a Medvedu jer se u njihovoj klinici liječi veliki broj branitelja.

“Razumijemo okolnosti da su neke djelatnosti zbog potresa došle u situaciju da nemaju svoj prostor. U tome je Klinika za psihijatriju i psihološku medicinu već dala svoj obol… Bili smo voljni dati još dio prostora za potrebe drugih. Međutim najavljeno iseljavanje cijele psihijatrijske djelatnosti, devastiranja nama prilagođenog prostora za privremeni smještaj druge medicinske grane, bez ijedne pisane odluke ili zaključka nadležnih tijela predstavlja nezakonit i vandalski čin“, stoji u pismu psihijatara upućenom ministrima.

FOTO: screenshot index

“Naša zgrada građena je baš za psihijatriju, ona nema uvjete za plućne bolesnike. Da bi se njih uselilo, potrebno je ugraditi cjevovod za plinove. Jednom kad se na to potroši novac, nitko neće htjeti čupati cijevi i mi ćemo zauvijek ostati bez prostora za rad”, rekao je za Index jedan od psihijatara s Rebra koji je zamolio za anonimnost jer je Ćorušić zaprijetio liječnicima da bez njegove dozvole ne smiju govoriti u javnosti.

Psihijatre su podržati došli iz Zajednice udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH.

 

Psihijatar dalje upozorava i da bi se liječnici koji pristanu raditi u hotelu Rebro mogli naći u opasnosti od kršenja zakona i izložiti se progonu.

“Pravilnik o minimalnim uvjetima za zdravstvenu djelatnost točno propisuje kako treba izgledati psihijatrijska ordinacija i u kakvim prostorijama se može obavljati grupna terapija. Hotel Rebro te uvjete ne zadovoljava“, rekao je.

Psihijatri s Rebra uvjereni su da se iza iseljavanja njihove klinike krije puno dublji interes od samo privremenog smještaja 35 kreveta iz bolnice Jordanovac. Naime, Ćorušić ih je još prije potresa pokušao iseliti proglasivši njihovu zgradu karantenskom za potrebe pacijenata oboljelih od covida-19. Napravio je, kažu, to bez ikakve potrebe i svoju odluku morao je povući kada je odlučeno da bolnica Dubrava bude respiratorni centar.

“Kada mu to nije uspjelo, potres mu je došao kao naručen. Odmah je krenuo u akciju. Prvo je htio naše pacijente, djecu i mlade prebaciti u bolnicu Sv. Ivan u Jankomiru. Kada su mu to odbili jer je pravilo da se djeca ne miješaju s odraslim pacijentima, na silu ih je htio prebaciti u Psihijatrijsku bolnicu za djecu i mladež koja je i sama stradala u potresu. Ostatak klinike je odlučio prebaciti u hotel. Ne znamo kakav posao stoji iza tolike želje, ali nekakav interes sigurno postoji“, rekao je psihijatar koji upozorava da bi bilo pogrešno zanemariti psihijatriju zbog fokusa na pandemiju koronavirusa.

 


Komentari