PLENKOVIĆ: ‘Zakon o obnovi grada Zagreba bit će jedna od prioritetnih stvari nove Vlade’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović primio je aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića koji na Pantovčak stigao s potrebnih 76 zastupničkih potpisa za sastavljanje nove Vlade, što znači da će od predsjednika države dobiti i mandat za njezino sastavljanje.

Nakon što mu je Milanović zaželio dobrodošlicu, Plenković se zahvalio svima koji su glasali za HDZ.

Napomenuo je kako će biti 16 ministarstava i četiri potpredsjednika Vlade te kako će se neka ministarstva spojiti o čemu se spekuliralo u medijima u proteklih nekoliko dana. Osim toga, formirat će se i neki središnji državni uredi.

Odgovorajući na upit što će biti sa zakonom o obnovi grada Zagreba, Milanović je rekao da je on “zadnjih 20 godina u svijetu vidio razne europske gradove”. “Zagreb je naš grad, ima arhitekturu i urbanizam, on je ‘hrvatski Jeruzalem’, ali je bio zapušten. Sada se pruža prilika da se od klasičnog Zagreba napravi pravi urbani, europski grad”, istaknuo je Milanović.

Prioritet nove Vlade – Zakon o obnovi grada Zagreba

Plenković je rekao da se sljedeći tjedan očekuje konstituiranje nove Vlade, a onda će razgovarati i o novom zakonu o obnovi grada Zagreba.

“Postoje dva važna elementa za provedbu toga, a to su dobar zakonski okvir i sredstva za obnovu grada Zagreba. Nisam čuo od onih koji su urlikali po Trgu sv. Marka da imaju rješenje o financijskim sredstvima kojima će se obnoviti grad. Prije svega, iz međunarodnih izvora trebamo iznaći sredstva za obnovu Zagreba. Uskoro će slijediti novci iz Europskog fonda solidarnosti”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako će razgovarati i s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR).

“Napravit ćemo održiv i učinkovit okvir za zakon o obnovi grada Zagreba. Išli smo na javnu raspravu i dobili povratne informacije. Naravno da je to politički prioritet i to će biti jedana od pet stvari koji će napraviti nova Vlada”, naglasio je Plenković.

Milanović se osvrnuo na probleme koje je imala bivša Vlada te naglasio kako bi “volio da više nema ‘pretrčavanja i preletavanja’ kao što je to bilo u protekle četiri godine te da oni koji žele ići iz jedne u drugu stranku ubuduće moraju odgovoriti na više od jednog pitanja”.

Inače, ujutro je predsjednika i članove DIP-a primio Milanović, a oni su mu pritom uručili konačne izborne rezultate.

Pobjednik izbora za Hrvatski sabor je HDZ koji je od 151 osvojio 66 mandata, Restart koaliciji predvođenoj SDP-om pripao je 41, DP Miroslava Škore 16, Mostu NL osam, koaliciji Možemo! sedam, koaliciji SSIP, Fokus, Pametno tri mandata, a  po jedan HNS-u i Čačićevim Reformistima.

Novu hrvatsku Vladu HDZ će formirati sa osam predstavnika nacionalnih manjina, HNS-om i Reformistima, od kojih je proteklih dana dobio potporu.


Komentari