Plenković priznao da mu nije jasno čemu štrajk: Razgovarat će i s HNS-om zbog bojkota sastanka

Jure Miskovic / Dragan Matic / CROPIX

Nakon redovnog sastanka čelništva HDZ-a, predsjednik stranke i vlade Andrej Plenković osvrnuo se na najavljeni štrajk učitelja i nedolazak HNS-a na koalicijski sastanak.

HNS bojkotirao sastanak koalicije i prijeti izlaskom iz vlade: Zahtijevaju povećanje plaća učiteljima

“Ja moram priznati da mi nije jasno čemu štrajk, štrajk u mjesecu u kojem su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije. Proračun ministarstva obrazovanja je u mandatu ove vlade porastao tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac. Ako vam je prioritet obrazovna reforma, onda je pratite i financijskim sredstvima i to je ova vlada učinila”, tvrdi Plenković.

Ponovio je da su u mandatu ove vlade plaću povećali za više od 11 posto kroz Kolektivni ugovor, a kroz granski su, primjerice, za zaposlene u zdravstvu ispregovarali 395 milijuna kuna, jer je istekao taj ugovor, piše Index.

Kaže da su čelnici sindikata školstva Sanja Šprem i Branko Mihalinec htjeli da vlada jednostranom odlukom promjeni uredbu o koeficijentima plaća i dodao da to nije dokument o kojem se pregovara nego ga vlada donosi.

“Mi smo im ponudili za ovu godinu povećanje od dva posto, da su prihvatili tada, sada bi bilo još dva posto. Nisu prihvatili da njihovi članovi dobiju uz dva posto još dva posto. Danas je bio proces mirenja i u okviru mirenja ministar Josip Aladrović ponudio je još dva posto za iduću godinu. Moja poruka je bila: ja vam nudim dva posto, a kada vidimo što je realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020., mi ćemo vama doći s onim što tada bude realno.

Četiri sata smo razgovarali o tim temama i gledali kako da pokušamo izaći u susret koliko možemo i to je kontekst i zato mi djeluje začuđujuće da se u kontekstu razgovora ide sutra u štrajk koji je legitiman način izražavanja volje, ali da li je svrhovit kada vlada pokazuje dobru volju, u to nisam siguran”, rekao je i zapitao se zašto sindikati nisu uzeli dva odmah kada im se nudilo.

Zapitao se što su oni time dobili. Kaže i da je pritisak na njega i vladu stalan i da mu je isto je li to pritisak školstva, zdravstva…

Kada je u pitanju HNS, kaže kako u toj stranci jako dobro znaju realnosti proračuna i jako dobro znaju što je temeljni kolektivni ugovor, granski kolektivni ugovor. Na pitanje ostaje li ministrica Blaženka Divjak na funkciji odgovara da će razgovarati s HNS-om i sve vidjeti.


Komentari