Plenković predstavio nove, strože mjere: Zabrana rada kafića i restorana, ograničenja i u javnom prijevozu!

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Vlada je na press konferenciji u 14 sati predstavila nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa.

“Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen poogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani.

Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno. Upozoravao sam da je ovaj virus ozbiljna prijetnja zdravlju i životima”, rekao je premijer Plenković.

“Ovaj virus je daleko od bezazlenog. Jedna od 58 zaraženih osoba nažalost će preminuti. Sličan omjer je svugdje u svijetu. O tome treba voditi računa. Na 9 hospitaliziranih, jedna će osoba preminuti. Stoga apeliram da se pridržavamo mjera koje su na snazi, da se pridržavamo razmaka i nosimo maske, da izbjegavamo svaki fizički kontakt koji nije nužan, da odgodimo veća okupljanja”, rekao je premijer.

PRATITE UŽIVO:

Nove mjere su:

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja gdje je 25 ljudi. Na privatnom okupljanju do 10 ljudi.

Javna događanja i okupljanja do 22 sata. Obustavljaju se svadbene svečanosti. Na pogrebima 25 osoba. Sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom. Redovito dezinficiranje zgrada.

Obavezno korištenje maski na otvorenom kad nije moguće držati distancu.

Na okupljanjima mora biti za svaku osobu 4 kvadratna metra površine. Prostori za okupljanja se moraju dezinficirati.

Mjere uključuju ograničenja u javnom prijevozu. Smanjit će se broj putnika u javnom prijevozu na 40 posto ukupnog kapaciteta. To se planira postići većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu. Pravila će vrijediti i za međugradski promet.

Škole, trgovine i šoping-centri ostaju otvoreni. Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se selektivno. Na ulazu u trgovine mora se istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca te povećane mjere higijene.

Obustavlja se i rad casina.

Frizerski saloni i drugi obrti ostaju otvoreni.

Ograničenje za pekare i pekarnice do 22 sata. Zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 sati.

Kina, kazališta, galerije, muzeji i fitness-centri rade uz ograničenja. Broj posjetitelja bit će ograničen brojem četvornih metara. U Vladi i Nacionalnom stožeru su zaključili da ta mjesta trenutno nisu žarišta, a tamo već i postoje ograničenja kojima se osigurava socijalna distanca.

Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, osim hotela i kampova koji smiju usluživati one koji koriste usluge smještaja. Dozvoljena je priprema i dostava hrane uz pridržavanje svih mjera.

Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri. Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana.

Misna slavlja bit će preko radija i tv programa bez dolaska u vjerske objekte gdje god je to moguće. Za vjerske objekte isto vrijedi preporuka od 25 osoba u prostoru.

Zabrana dolaska na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu temperaturu. Uvođenje kliznog radnog vremena, redovito provjetravanje.

Škole stranih jezika mogu biti samo online.

Prijedlog da se produže školski praznici

“Mi smo protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata'”, rekao je Plenković dodavši da koroanvirus mijenja način našega života.

“Ponovit ću, ove mjere će stupiti na snagu u subotu i trajat će do 21. prosinca”, rekao je premijer.

Krunoslav Capak je rekao kako se zajedno s ovim mjerama upotpunjuje i paket antigenskih testova.

“Nažalost imamo i veliki broj umrlih. Situacija je zabrinjavajuća. Broj ljudi u bolnicama i na respiratorima nam raste, raste i broj umrlih. Epidemiološka situacija nam je zabrinjavajuća. Ove mjere skupa s većom mogućnošću testiranja dat će rezultat i kroz sljedeća četiri tjedna broj oboljelih će početi padati”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

“Mjere će vrijediti do 21. prosinca, dakle nastojimo sada uoči Božića napraviti napor, koji će nam omogućiti učinkovitiju borbu protiv korona virusa. Cijelo vrijeme smo govorili koliko je situacija ozbiljna, a sada s ovim brojevima, gdje smo po prvi puta iznad 4000 novozaraženih, moramo poduzeti dodatne mjere”, rekao je premijer Plenković.

Govorio je i o obrazovanju te kakav će oni imati režim.

“Obrazovanje ima poseban režim. Fakulteti i sveučilišta, preporuka je da se ide na online nastavu osim studija koji zahtijevaju dolaske na fakulttete. Srednje škole, inicijativa za online nastavu je na ravnateljima i osnivačima škola. Može se prijeći na online nastavu.

Ministar Fuchs u suradnji s HZJZ-om predlaže da se trajanje praznika produži još jedan tjedan, kako bismo nakon druženja osigurali još za jedan dodatni tjedan, što je s epidemiološkog aspekta dobro”, kaže Plenković.

Rekao je i kako se “razmišlja o kaznama za nenošenje maski i nepoštivanju mjera” te da to “rade nerado”.

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 4009 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 21.725.

Među njima je 2171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenta. U posljednja 24 sata preminulo je 51 osoba.


Komentari